НОВИНИ


ПОЛЕТИТЕ В КОСМОСА ПРОМЕНЯТ ФОРМАТА НА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК
02.02.2017


Човешкият мозък променя формата си по време на космически полети, според ново проучване на екип от Университета на Мичиган.
 
Учените са стигнали до това заключение след като са сравнили изображения от ядрено-магнитен резонанс на 12 астронавти, които са прекарали в Космоса само няколко седмици с тези на 14 души, прекарали шест месеца на борда на Международната космическа станция. Изследователите наблюдавали увеличаване и намаляване на сивото вещество в различни части на мозъка, а тези промени са били най-силни при тези субекти, които са прекарали най-много време в безтегловност.

„Открихме, че големи региони от сиво вещество намаляват обема си, което може да е свързано с преместването на гръбначно-мозъчна течност в условията на безтегловност. Гравитацията вече не оказва влияние и не привлича флуидите надолу, което се изразява в така нареченото „подпухнало лице“ при астронавтите“. Липсата на гравитация също може да доведе до промяна на позицията на мозъка или неговата компресия“, пише Рейчъл Сейдлър – един от авторите на изследването.

Екипът също е наблюдавал нарастване на сивото вещество в зоните, които управляват движението на краката и обработват информацията, постъпваща от долната част на тялото. Това може да се дължи на необходимостта човешкият мозък да се научи  как да движи тялото в микрогравитация. Учените смятат, че промените са толкова очевидни въпреки малкото време прекарано на в Космоса, защото астронавтите са в процес на заучаване почти 24/7 на Международната космическа станция.

Както при повечето неща, свързани с човешкия мозък, учените не са особено наясно с естеството на тези промени. Това е първото изследване на промените в човешкия мозък по време на космически полети – ще бъдат необходими още доста такива, ако искаме да изпратим хора на Марс или до по-далечни дестинации.


 

 

 
източник: idg.bg

 


 
955681