НОВИНИ


ПРОЗРАЧЕН РОБОТ ЛОВУВА НИЩО НЕПОДОЗИРАЩА РИБКА
04.02.2017

Снимка: MIT

Изследователски екип на Масачузетския технологичен институт (MIT) са показали три прототипа меки прозрачни роботи от хидрогел с хидравлични механизми, които са значително по-бързи от предишните подобни роботи, съобщи сайтът на института.
 

Трите робота могат да намерят приложение във всяка област. Традиционно разработчиците на меки роботи се фокусират върху тяхното използване в медицината, но изследователите от MIT разкриват други възможни приложения. Например, роботът може да стане успешен невидим рибар или невидим наблюдател на подводните обитатели.

Хидравличните механизми се управляват чрез впръскване на вода с помпа в кухините на мекия робот. Показаните прототипи са оцелели хиляди работни цикъла, а свиването на механизма става само за секунда.

Други изследователи използват за задвижване на подобни хидрогелни роботи процеса осмоза, при който водата по естествен начин прониква в структурите - бавен процес, който създава сили от порядъка на милинютони в продължение на минути и дори часове.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
954769