НОВИНИ


ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГИГАНТСКИЯ МАГЕЛАНОВ ТЕЛЕСКОП
15.11.2015


В Чилийските Анди бе даден старт на строителството на Гигантския Магеланов телескоп (Giant Magellan Telescope, GMT). Това ще бъде един от основните инструменти за космически изследвания през следващото десетилетие.
 
В проекта GMT участват Австралия, Бразилия, САЩ, Чили и Южна Корея. Създаването на телескопа ще струва повече от 500 милиона долара. Комплексът ще се намира в обсерваторията „Лас Кампанас“ в пустинята Атакама, която се смята за най-сухото място на Земята. За строителството е избрана област на надморска височина 2500 метра, известна с ясното и тъмно небе, както и с чистата астрономическа картина. За фокусиращ светлината елемент ще бъде използвана система от 7 първични огледала с диаметър 8,4 метра всяко и тегло 20 тона. Те са изобретени в огледалната лаборатория на Университета на Аризона.
 


Общата апертура (отвор, през който се пропуска светлина, б. ред.) на телескопа ще отговаря на телескоп с диаметър на огледалото 24,5 метра. Планира се новият комплекс да може да осигури разделителна способност, която превъзхожда космическия телескоп Hubblе и снимките от него ще бъдат 10 пъти по-ясни, отколкото снимките от Hubblе.

Очаква се първите четири огледала да заработят през 2021 година, но строителството на гигантското съоръжение ще приключи напълно през 2024 – 2025 година. Смята се, че телескопът ще позволи да надникнем в далечните кътчета на Вселената, ще помогне да съберем важна информация за тъмната енергия и тъмната материя, а така също ще разкрие нови възможности за търсенето на екзопланети.
 

 
източник: idg.bg

 


 
1037650