НОВИНИ


КИТАЙ ЩЕ СТРОИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ УСКОРИТЕЛ НА ЧАСТИЦИ В СВЕТА
07.02.2017


Ускорителите на частици са много важни инструменти за физиката и за човечеството в неспирния маратон за разгадаване тайните на Вселената.
 
Тези машини вече достигаг гигатски размери – Големият адронен колайдер (LHC) има обиколка 27 километра, например. Китай обяви пред медиите плановете си да построи два пъти по-голям ускорител на елементарни частици и съответно – най-големият в световен мащаб.

Строителните дейности по новия уред ще започнат през 2020-а година, а самият ускорител по подобие на швейцарския си събрат, ще се фокусира върху Хигс бозона или още познатата като „Божествена“ частица. Макар че нейното съществуване бе доказано с достатъчно голяма точност от учените в CERN, китайските им колеги ще имат възможност да изследват тази интересна частица при много по-високи енергии.

„Големият адронен колайдер вече работи на границите на възможностите си“, се казва в изявление пред China Daily, който е издаван от китайското правителство. „Не изглежда възможно да бъде увеличена енергията в това съоръжение достатъчно“. Това не означава, че Китай изведнъж ще стане доминанта в научния свят, що се отнася до Хигс бозона. Екип от CERN предложи план за подобрения по LHC с дата на завършване на проекта 2025-а година.

В момента LHC разполага с 13 ТеV, а плановете са в края на експлоатацията му и с подобренията тази мощност да се увеличи до 100 ТeV. Китай от своя страна няма конкретни цифри за енергиите в своя бъдещ ускорител, така че трябва да разчитаме на по-мъглявото „два пъти повече“. Ако страната разчита на този научен уред да увеличи престижа си в световен план, това може да бъде само позитивно за науката и човечеството.


 

 

 
източник: idg.bg

 


 
956841