НОВИНИ


NASA НЯМА ИДЕЯ ЗАЩО НА МАРС Е ИМАЛО ВОДА
08.02.2017


Научната общност вече прие почти единодушно, че преди милиарди години Марс е бил частично покрит от езера, реки и морета.
 
Нова информация от всъдехода на NASA Curiosity разкрива, че огромно езеро е покривало голяма част от повръхността на планетата преди повече от 3 милиарда години, но това поставя учените пред голяма загадка. Защото по онова време температурата на планетата не е била достатъчна, за да поддържа течна вода.

Curiosity откри седиментни скали, които са се отложили на дъното на езеро в кратера Гейл преди 3,5 милиарда години – тогава нашето Слънце е било твърде слабо – излъчвайки едва 70% от днешната си енергия. Атмосферата на Марс не е могла да компенсира за липсата на топлина, защото не е имала достатъчно въглероден диоксид, който да осигури парниковия ефект, който се наблюдава на Венера например. Всичко това сочи, че не е имало необходимите условия за съществуването на течна вода на Марс преди 3,5 милиарда години, но практическите доказателства показват друго. Истински парадокс.

„Много сме изненадани от лисата на въглеродни минерали в седиментните скали, които всъдеходът проучи“, казва Томас Бристоу от Изследователския център Еймс на NASA. „Би било много сложно да е имало течна вода на Марс, дори ако нивата на въглероден диоксид са били 100 пъти по-високи от нивата, които екстраполираме на база на информацията от Curiosity“.

Изглежда този парадокс няма да бъде разрешен скоро, но Curiosity продължава да събира информация, а нови мисии ще се запътят към Червената планета в опит да разгадаем мистерията – как тази суха и засега мъртва скала е била покрита от течна вода преди толкова години.


 

 

 
източник: idg.bg

 


 
1011640