НОВИНИ


МОЗЪКЪТ ВИНАГИ ИМА „РЕЗЕРВЕН ПЛАН“
16.02.2017


Може би си мислите, че сте импулсивни и взимате решения моментално, без дори да се замисляте за план Б, но според ново изследване, това съвсем не е така.
 
Учени от Университета Куинс са открили, че моторните неврони в човешкия мозък се подготвят за много различни действия, преди да бъде взето решение. Екипът е отрил това чрез провеждане на експерименти, при които доброволци са били помолени да направляват курсор към една от две цели, без да знаят коя от тя ще трябва да изберат на момента.

И докато първоначално всички участници просто движели курсора по средата между двете цели, учените направили така, че софтуерът излизал от синхронизация и карал хората да полагат повече подсъзнателни усилия, за да компенсират движението. Оказало се, че сборното движение на курсора било точно усреднено от траекториите, необходими да се достигнат и двете цели, а не средно от движение между тях. Казано по просто, мозъкът просто се е подготвял и за двата пътя предварително.

Разбира се, този експеримент ще помогне на учените да разберат по-добре работата на човешкия мозък. Резултатите от него навеждат на мисълта, че мозъкът интерпретира околната среда като сбор от различни възможности във всеки един момент – дори когато си мислим, че знаем какъв е избора ни. Подобно проучване също може да доведе до по-умни роботи, които да имат винаги готов набор от действия, много преди да им се е наложило да вземат решение.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1096150