НОВИНИ


ОТ ЛЯТОТО В ДУБАЙ ЗАПОЧВАТ ДА ЛЕТЯТ КИТАЙСКИ ЕДНОМЕСТНИ ДРОНИ
17.02.2017


Добре дошли в Дубай – дом на най-високата сграда в света, закрит ски курорт, пожарникари с реактивни раници и от юли 2017-а година – първата услуга за персонален транспорт с китайския дрон Ehang 184.
 
Машината е направена от Yi-Hang Creation Science and Technology Corporation – компания, която е специализирана в производството на дрони – и може да превозва един пътник плюс багаж с общо тегло до 100 килограма. Ehang 184 използва четири ротора и прилича на голям куадкоптър с пасажерско място – той има достатъчно енергия в батериите си, за да прелети малко повече от 50 километра с максимална скорост 160 км/ч.

Персоналният дрон има високо ниво на автономност – неговият бордови компютър е свързан с команден център, но въпреки това може да лети самостоятелно – да извършва аварийно кацане, да избягва препятствия и да се самодиагностицира. Шефът на транспортното ведомство в Дубай Мат ал Тайер казва, че общинските власти вече са тествали Ehang 184 в небесата на града и са били доволни от нивото на сигурност, което предлага. Идеята е подобна на услуга за превозване с лимузини, но във въздуха – дронът ще вози VIP личности до локални дестинации – например от летището до хотели или други желани дестинации.

Стартирането на тази услуга ще бъде победа не само за Дубай като град на бъдещето, но и за китайските технологии, които дълго време бяха считани за по-нискокачествени и копиращи западните. Ehang 184 може в бъдеще да изпълнява и по-полезни за обществото задачи – като медицински превози на спешни случаи, евакуация от пожари и други природни бедствия.

EHang-184-AAV


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016902