НОВИНИ


ТЕЛЕСКОПЪТ EVENT HORIZON СКОРО ЩЕ ЗАСНЕМЕ ПЪРВАТА ЧЕРНА ДУПКА
20.02.2017


Телескопът Event Horizon (EHT) скоро ще бъде готов да заснеме първото изображение на черна дупка.
 
От 5-и до 14-и април тази година, виртуалният телескоп, който беше изграждан през последните две десетилетия, ще се фокусира върху супермасивната черна дупка в центъра на нашата галактика. EHT всъщност представлява сбор от радиотелескопи в различни точки на земното кълбо. Чрез техника, наречена VLBI – много дълга базова интерферометрия, екипът на EHT е успял да превърне тези отделни чинии в един масивен и мощен радиотелескоп, който обгръща цялата планета.

Човечеството има нужда от цялата тази мощ, защото обектът  Стрелец А* за нас е само незначителна точица на звездното небе. И докато учените оценяват масата на тази черна дупка на 4 милиона слънчеви маси, нейният диаметър е само 20 милиона километра и тя отстои на 26 000 светлинни години от Земята. За сравнение, това е все едно да се опитвате да видите грейпфрут, поставен на Луната.

За да подготви всички обсерватории, които участват в проекта, екипът на EHT е екипирал всяка от тях със свръхпрецизен атомен часовник и огромни по обем твърди дискове. Тъй като учените очакват да съберат голямо количество информация, те са се постарали да достигнат капацитета за съхранение на 10 000 лаптопа. След събирането на информацията, тези дискове ще заминат към Масачузетския технологичен институт, където специални алгоритми ще се опитат да я преобразуват в нещо, което можем да разберем и наблюдаваме.

Астрономите смятат, че в началото на 2018-а година човечеството ще получи първата реална снимка на черна дупка. Това, което се очаква да видим, трябва да прилича на симулациите, които учените проведоха миналата година:

event-horizon-sim

Според Общата теория на относителността на Айнщайн, трябва да видим сърп светлина, заобикалящ черна сфера. Тази светлина е излъчена от материята, която пада в недрата на черната дупка.

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1011652