НОВИНИ


НОВА ФОРМА НА ТАЙНА СВЕТЛИННА КОМУНИКАЦИЯ МЕЖДУ МОРСКИ РАКООБРАЗНИ
21.11.2015


Нова форма на тайна светлинна комуникация между богомолките-скариди са открили наскоро изследователи от Университета на Куинсланд.
 
Богомолките-скариди Gonodactylaceus falcatus е морско хищно ракообразно с дължина 20 см и тегло 200 грама. То се среща в западната част на Тихи океан край островите Тайван и Рюкю. Обитават плитки води на дълбочина от 5 до 37 метра. Прекарват голяма част от живота си в дупки, които понякога изравят сами. Клещите на животното са опасно оръжие, което може да троши мидени черупки и на стъклото на аквариума. Ударният участък на клещите е от кристали хидроксиапатит. Следва аморфен хидроксиапатит и хитин. Тази структура позволява на ракообразното да нанася мощни удари на враговете и жертвите си със силата на 22-калибров куршум. Богомолката-скарида има 16 различни типа фоторецептори, 12 от които отговарят за цветното зрение в червения и ултравиолетовия диапазон. За сравнение човекът има само 3 типа светочувствителни клетки. Но богомолките-скариди имат и друга интересна способност - някои части от тялото им са покрити с отразяващ материал, който може да пречупва светлината като я поляризира по специален начин. Ракообразното е способно да възприеме този вид излъчване и да го използва, за да общува с другите скариди, съобщава Science Daily. Според ново проучване, отразената светлина с кръгова поляризацията се използва от богомолката-скарида, за да покаже, че е тук на конкурентите си. "За птиците цветовата сигнализация е нещо обичайно, в океана също има много ярко оцветени животни. Всички от тях в една или друга степен използват тази своя характеристика за общуване. Това е форма на комуникация, която разбираме. Но сега открихме един напълно нов начин за комуникация в животинския свят," - заяви проф. Джъстин Маршал (Justin Marshall), водещ автор на изследването. Богомолката-скарида има кръгови поляризационни структури на тялото си, особено на крайниците, главата и опашката. Тази части са най-забележими за конкуренти в случай на среща.
 

Това изображение показва богомолка-скарида в отбранителна позиция, по гърб, силно бронираната опашка е затворена над главата. Червеният цвят показва областите на отразена кръгово поляризирана светлина.
Източник: Yakir Gagnon / QBI

"Тези ракообразни живеят в ниши в рифовете. Те предпочитат да се крият и не обичат да са на открити мяста" - разказва Маршал.

За да проверят хипотезата си, че раците комуникират с помощта поляризирана светлина, учените слагат богомолките-скариди в аквариум, където в дупката, където се крият ракообразните, поставят източник на поляризирана светлина. В 68% от случаите ракообразните избягват това място.

"Ако маркирате дупката с поляризирана светлина с кръгова поляризация, ракообразните не искат да отидат там. Те знаят или предполагат, че там има друга богомолка-скарида" - коментира откритието професор Маршал.

Случаят с богомолките-скариди е рядък, но все пак не е единствен. Поляризирана светлина се използва и от раците от вида Uca stenodactylus.Тези ракообразни могат да открият и идентифицират обекти на дъното в зависимост от количеството на отразената поляризирана светлина.

Изследването е публикувано в списание Current Biology.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1037690