НОВИНИ


НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ФИЗИОЛОГИЯ И МЕДИЦИНА БЕ ДАДЕНА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРАЗИТИ
06.10.2015


Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за физиология и медицина за 2015. Това са Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Юю Ту.
 
Кембъл и Омура получиха половината от наградата за разработването на нови методи за лечение на инфекции, пренасяни от паразитни червеи. Те успяха да открият нов клас лекарства на основата на авермектините - метаболитни продукти от метаболизма на гъбите Streptomyces avermitilis. По-специално, те успели да намалят няколко пъти честотата на заболяваемост от онхоцеркоза (речна слепота). Това заболяване се характеризира с висока температура, слабост и се причинява от хелминти (паразитни червеи). Юю Ту получава втората половина от премията за създаване на нови методи на лечение на малария, по-специално за откритието на лекарството артемизинин. Той представлява екстракт от травата Artemisia annua.
 

Юю Ту, Сатоши Омура и Уилям Кембъл
Снимки: nobelprize.org

Нобеловата награда за физиология и медицина през 2014 г. получиха Джон О`Киф (John O'Keefe), Едуард Мозер (Edvard I. Moser) и Мей-Брит Мозер (May-Britt Moser) за откриването на неврофизиологичните механизми за ориентация в пространството.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1035145