НОВИНИ


МОЖЕ ЛИ ГОЛЕМИЯТ АДРОНЕН КОЛАЙДЕР НА CERN ДА ОТКРИВА ДУХОВЕ?
24.02.2017


Обзалагам се, че не сте мислили за подобно приложение на един от най-сложните уреди, на разположение на физиците в момента.
 
Тази огромна установка се намира под земята и се простира на няколко километра под предградията на Женева. С помощта на Големия адронен колайдер учените се опитват да стигнат до най-основните частици и сили, които са създали нашата Вселена. Въпросът от заглавието обаче остава – ако духовете съществуваха, нямаше ли колайдера да ги е открил до този момент?

Това не са просто спекулации на петъчен журналист – а идеите на британския физик Браян Кокс, който работи в Университета на Манчестър. Той съобщи странната си гледна точка в радиопредаване на BBC 4 миналата седмица:

“Ако искаме да съществува някакъв модел, който пренася информацията от живите ни клетки през време-пространството, трябва да определим какъв е преносителят и как взаимодейства с частиците, от които са направени нашите тела. С други думи, трябва да изобретим нов Стандартен модел, който се е изплъзнал на Големия адронен колайдер. Нещо немислимо, като се имат предвид енергиите, затворени в телата ни“.

С други думи – ако духовете съществуваха, те щяха да взаимодействат с частиците от Стандартния модел на енергийните нива, на които нашият живот протича. На този етап всеки здравомислещ човек ще заключи, че просто няма духове и толкова. Има обаче няколко дупки в думите на Кокс. Първо – съществуват много теоретизирани елементарни частици, които са извън обхвата дори на Големия колайдер. Като започнем от частиците на суперсиметрията и стигнем до аксионите – кандидати за тъмна материя.

„Изследването на слабо взаимодействащи частици с ниска маса и енергия продължава“, казва Боб Якобсен, професор от Калифорнийския университет. „Все още не сме сигурни дали аксионите съществуват. Как можем да бъде сигурни, че духовете не са направени именно от аксиони?“, казва Якобсен в интервю за Gizmodo.

Ето какво пише на сайта на CERN относно въпросните аксиони:

„Аксионите са неутрални и много леки (но не безмасови) частици, които не взаимодействат (или го правят изключително слабо) с конвенционалната материя. До някаква степен аксионите могат да се разглеждат като „странни“ фотони. Теорията предсказва, че аксионите (ако съществуват) могат да се трансформират във фотони (и обратно) при наличието на електромагнитно поле“.

Доста прилично описание за един дух. Във всички филми за паранормалното, които сме гледали, учените обикалят с електромагнитни детектори. Може ли да има нещо вярно в аксионните духове? Разбира се, съвсем не поддържам теорията, че духове съществуват, но човек се стреми да погледне и от двете страни. Остава ни да се надяваме да построим още по-прецизни и мощни уреди, с които да открием каквото има за откриване – духове или нещо съвсем различно.

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
958250