НОВИНИ


ДОКАЗАНИ ХРУМКИ ОТ МИНАЛОТО
22.11.2015


Няколко практични хитрини на повече от 100 години, които можем да приложим и днес
 
Понякога трябва съвсем малко креативност, за да направим живота си по-лесен. Често в това начинание първи се впускат рекламистите, водени от нуждата да популяризират даден продукт или послание сред многобройна аудитория. Преди интернет ерата телевизията бе централното средство за това, наред с кинопрегледите, а още по-рано първенството се е държало от печатните издания. С ограничените ресурси на своето време „Галахър Сигаретс“ - известни тютюнопроизводители, измислили доста творчески начин, за да прибавят допълнителна стойност на своя продукт - на гърба на цигарените кутии отпечатвали рисунки с практически съвети от типа „направи си сам" за спешни ситуации. Тук можете да ги видите и да почерпите от мъдростта на времето. 1. Как да си направите пожарогасител
 


Разтворете един фунт сол и половин фунт нишадър в две кварти вода и разпределете разтвора в бутилки с тънко стъкло. Избухне ли пожар, засилете шишето към пламъците, така че да се счупи - сместа ще възпре сериозното настъпление на огъня.

2. Как да извадите забито в ръката трънче

Напълнете бутилка с широко гърло с гореща вода почти догоре. Силно притиснете засегнатото място на ръката към отвора. Вакуумът бързо ще засмуче кожата, а парата ще извади трънчето.

3. Как да консервирате яйца

Яйцата, които искаме да консервираме, трябва да са прясно снесени. Нужно е просто да ги поставим в кутия или тенекия със суха сол и да ги покрием добре. Яйцата могат да се съхранят доста дълго, но никакъв въздух не бива да прониква в покритието.

4. Как да отсечете дърво

Разбира се, като цяло отсичането на дърветата съвсем не се толерира от нас като занимание. Но понякога наистина е нужно. Ако сте избрали на коя страна искате да падне дървото, ударете от другата с дълбок разрез надолу и навътре, както е показано на картинката. Когато сте отсекли дървото почти наполовина, започнете работа от другата страна, няколко сантиметра по-високо. Накрая дръпнете дървото надолу с въже.

5. Как да спрете разярено куче

В единия край на дълъг прът закачете шапка или просто кърпичка. Кучето ще се опита да свали на земята вашата защита, преди да се нахвърли върху вас. В този момент е време за тактическо отстъпление.

6. Как да напоявате растенията, докато сте във ваканция

Напълнете голяма кофа с вода и я поставете малко над нивото на растенията, като поставите възможно най-много от тях близо едни до други. Оплетете в свободна плитка вълнени конци. Потопете едната страна на краищата им в кофата, сложете им тежест така, че да докосват дъното, а другата свържете със саксиите.

7. Как да запалите огънче във ветровито време

Този широко разпространен проблем може да бъде лесно решен, ако предварително нащърбите повърхността на клечката кибрит с бръснарско ножче. Посоката на издълбаване трябва да бъде към върха, както е показано на картинката. Малките краища хващат огъня веднага и той става по-силен и стабилен.

8. Как да спасите човек от токов удар

Ако се опитвате да спасите човек, ударен от ток, в никакъв случай не го докосвайте, ако още държи кабела. Застанете върху стъкло или сухо дърво и опитайте да спрете тока. Веднага повикайте лекар.

9. Как да си направите филтър за вода при спешен случай

Перфектен филтър за вода може да създадете от идеално чиста цинкова кофа. Пробийте дъното ѝ и прекарайте през дупката малка тръба. Напълнете няколко слоя пясък и камъни в кофата в следния ред: най-отдолу сложете големите камъни, над тях - малките, следвани от слой едър пясък и най-отгоре - фин пясък. Преминавайки през слоевете водата се пречиства и вече е годна за пиене.
 

 
източник: spisanie8.bg

 


 
1035616