НОВИНИ


ЕДИН ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ БЕЛИ НОСОРОЗИ В СВЕТА ПОЧИНА В ЗООПАРК
23.11.2015

Снимка: www.sandiegouniontribune.com

На света останаха вече само три северни бели носорози, след като в зоопарка на Сан Диего почина на 41 години носорогът Нола, съобщава CNN.
 
Носорогът Нола живее в зоопарка на Сан Диего от 1989. През последната седмица Нола е загубила активност и апетит. Възрастното животно страда от бактериална инфекция и свързани с възрастта здравословни проблеми. През последните 24 часа състоянието на Нола се е влошило значително и екипът, койтоп се грижи за нея, се е решил да предприеме евтаназия. Четиридесет и една години е горната граница на продължителността на живота на белите носорози. "Нола е много важно животно не само за зоопарка в Сан Диего, но и за целия свят. В продължение на години, милиони хора научиха благодарение на нея за проблемите на носорозите в дивата природа, посещавайки нашия Zoo Safari Park и четейки съобщенията в медиите и социалните мрежи" - пише в блога на зоопарка. Зоопаркът написа по повод смъртта на Нола в неделя: "Ние сме съсипани от загубата на Нола."
 

Нола създава картина в зоопарка в Сан Диего.
Снимка: Zoo Safari Park.

Нола бе един от само четирите северни бели носорози в света. Останалите три, един самец и две самки, са в резервата "Ол Педжета" (Ol Pejeta Conservancy) в Кения, където са докарани от чешкия зоопарк Двур Кралове през 2009 г. за да участват в програмата за запазване на тези животни. Но програмата не показва особено добри резултати - пристигналият в Кения заедно с тези трите животни самец Суни умира в края на 2014 года по неизвестни причини.

Северният бял носорог е подвид на белия носорог. Северният подвид се смята, че е изчезнал в диво състояние, според Световния фонд за дивата природа, а "почти застрашеният" Южен бял носорог е само в резервати.

Северният бял носорог обитава Централна Африка, мястото, където се срещат границите на Уганда, Южен Судан, Централноафриканската република и ДР Конго. През 70-80-те години на XX век популацията е намаляла от около 500 до 15 екземпляра в резултат на лов и намаляване на площите, подходящи за този подвид. Към 2003 г. е била възстановена на 32 екземпляра, но в крайна сметка бракониерите окончателно са унищожили този подвид в дивата природа.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1035622