НОВИНИ


УЧЕНИ СЪЗДАДОХА РАБОТЕЩА ВАКСИНА ЗА СПИН
28.02.2017


В последните години има доста добри стъпки в борбата с вируса HIV.
 
Профилактиките на рисковите групи драматично намаляват броя на заразени с опасното заболяване, а антиретровирусните терапии осигуряват на пациентите почти нормален живот за десетки години. За съжаление, светия граал – ваксина срещу заболяването, която да позволи на хората да се излекуват или да спрат да взимат лекарства – все още убягва на учените. Сега, екип изследователи е обявил, че в ограничено клинично проучване са били постигнати точно такива резултати. Учените са дали на HIV-позитивни доброволци ваксина, която им е помогнала да спрат да взимат каквито и да е лекарства.

Резултатите от това изследване са били представени на Конференцията по ретровируси и инфекции в Сиатъл. Изследването е започнало преди три години, когато на 25 доброволци, заразени наскоро с вируса, са били дадени две нови ваксини, след което те били поставени на антиретровирусна терапия до последната година. Тогава на 15-те останали пациенти била дадена втора доза от ваксината, заедно с антираков медикамент, а малко по-късно и трета и последна доза, преди да бъде спряна антиретровирусната терапия.

След това пациентите били поставени под наблюдения, за да разберат учените дали нивото на HIV вируси в техните тела се увеличава, което се е случило в 2/3 от пациентите. Това обаче означава, че 1/3 от доброволците (5 души), са били способни да се справят с вируса без необходимост от допълнителни лекарства – собствената им имунна система е предотвратила размножаването му. И докато вирусът все още се намира в системата на тези хора, един от тях е седем месеца без лекарства, а това не е довело до размножаване на HIV, което е накарало учените да нарекат тази ваксина „функционално лекарство“ – поне за някои.

Макар резултатите да показват само 33% успех, дори това е много голяма стъпка в борбата със заболяването и първото изследване, което успява да спре размножаването на HIV. Следващата стъпка пред учените е да разберат в детайли какъв е механизмът на действие при успешните пациенти и да се опитат да направят тази ваксина по-ефективна.


 

 

 
източник: idg.bg

  
958264