НОВИНИ


ТОВА СА НАЙ-ОПАСНИТЕ МИКРОБИ НА ЗЕМЯТА
28.02.2017


За пръв път Световната здравна организация публикува списък на 12 супермикроби, които представляват най-големият риск за човечеството.
 
Списъкът бе публикуван вчера и трябва да покаже резистентните на антибиотици микроорганизми, за които е необходимо да се разработи нов вид лечение. Организацията се надява този списък да стане повод за нови разработки и изследвания във фармацевтичната индустрия във време, в което бактериите развиват резистентност към познатите антибиотици.

От години лекарите предупреждават за тази опасност, която може да доведе до глобална криза и милиони смъртни случаи. В момента статистиката показва, че 23 000 души умират всяка година от резистентни на лекарства инфекции. Британският доклад  The Review on Antimicrobial Resistance пък цитира доста по-сериозна цифра – 700 000 души годишно. Най-сериозният проблем е, че всъщност лекарите не знаят колко разпространени са тези устройчиви бацили, защото много от случаите се приписват на познати щамове и остават нерегистрирани.

Всички от вас, които искат да знаят кои точно бацили могат да ги убият, ето пълният списък:

Критичен приоритет
 • Acinetobacter baumannii: тези бактерии са силно резистентни на важен клас антибиотици – карбапенеми. Бактерията причинява различни видове инфекции, включително пневмония.
 • Pseudomonas aeruginosa: тези микроби също са резистентни на карбапенеми – у здрави хора те причиняват обриви и инфекции на ушите, но при хоспирализирани пациенти могат да доведат до пневмония и кръвни инфекции.
 • Enterobacteriaceae: в тази група влизат добре познатите щамове на салмонела и ешерихия коли. Те също са развили резистентност към карбапенемите и друг клас антибиотици – цефалоспорини.
Висок приоритет
 • Enterococcus faecium: тази бактерия се появява често в болнични условия и причинява инфекции на хирургически рани и инфекции на уринарния тракт. Тя е резистентна на антибиотика ванкомицин.
 • Staphylococcus aureus: стафилококовата бактерия е причинител на хранителни отравяния, инфекции на дихателните пътища и кожни инфекции. В САЩ тя е много разпространена в бониците, където 500 000 души се заразяват с нея ежедневно. Тя е резистентна към метицилина, антибиотик от пеницилиновата група.
 • Helicobacter pylori: тези бактерии живеят в храносмилателния тракт и причиняват гастрити, а също така са признати за карциногени. Те са резистентни на кларитомицин, разпространен антибиотик, използван за лежение на пневмония, кожни инфекции и др.
 • Campylobacter: това е хранителен патоген – най-честата причина за стомашно-чревни инфекции и диария. Той също е развил резистентност към група антибиотици, наречена флуорокинолони.
 • Salmonellae: салмонелата е отговорна за хранителни отравяния и треска.
 • Neisseria gonorrhoeae: бактерията, която причинява гонорея. Тя също може да причини други сериозни проблеми като менингит и конюктивит и е резистентна както към цефалоспорин, така и към флуорокинолон.
Среден приоритет
 • Streptococcus pneumoniae: стрептококите са широкоразпространен причинител на менингит и пневмония. Развиват резистентност към пеницилин.
 • Haemophilus influenzae: този бацил е познат като бактериален грип и причинява инфекции на ушите и пневмонии при бебета и деца. Резистентен към ампицилин.
 • Shigella spp.: хранителният патоген, отговорен за дизентерията. В момента резистентен към флуорокинолон.


 

 

 
източник: idg.bg

  
958293