НОВИНИ


ЗАШЕМЕТЯВАЩА КОЛЕКЦИЯ ОТ СТРАННИ МОРСКИ СЪЗДАНИЯ, НАБЛЮДАВАНИ КРАЙ САМОА
01.03.2017

Снимка: NOAA

Експедицията на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) улови кадри от "НЛО-медуза", подобна на венерина мухоловка анемония, ходеща по морското дъно и още много извънземно изглеждащи същества .
 

Смайващите нови кадри са получени от първите потапяния на апарата Okeanos Explorer в слабо познати дълбоководни области около островите Самоа.

Първият подводна експедици край Самоа за 2017 започна на 16 февруари. Мисията ще продължи до края на април. С помощта на дистанционно управлявания апарат вече са заснети същества, които сякаш не са от този свят.

Една от най-зрелищните форми на живот е подобната на НЛО медуза, забелязана по време на първото гмуркане край подводните възвишения Уту.

В жълто вероятно са репродуктивните органи на медузата, а в центъра е храносмилателната й система като устата е в червено.

Заснето е и красиво розово създание, подобно на месоядното земно растение Венерина мухоловка.Кацнала на върха на мъртви корали, тя чака с отворена уста, показваща множество пипала, а когато апаратът се приближи, устата се затваря.

"Пипалата на тази анемония имат жилещите клетки с микроскопични харпуни, които инжектират отрова. Тя ги използва само за да улови и задържи плячката" - обясняват специалистите на NOAA.

Край подводните възвишения Леосо, на границата между американска Самоа и островите Кук, учените забелязали още странни образци.

Кадрите показват самотен хидроид, родственик на медузите, който танцува на морското дъно на дълбочина от около 3770 метра с безброй ните си пипала, които обхващат странното й тяло. 

Долната му част е като с "пола" от пипала, а друга група пипала заобикаля устата му.

"Можете да видите, че структурите са много сложни и необичайни," - коментират учените.

Екипът забеляза и една риба, напомняща скарида, с удебелени перки, които използва като крака, за да ходи по морското дъно.

Експедицията ще продължи и през следващите два месеца да събира информация за този малко познат район.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033432