НОВИНИ


GIF ЗА 6 СЕКУНДИ ПОКАЗВА КАК РАБОТИ КОЛЕКТИВНИЯТ ИМУНИТЕТ
01.03.2017

Снимка: TED

Когато достатъчно хора са ваксинирани срещу някаква заразна болест, това ще създаде защита на тези, които не са ваксинирани. Този ефект е известен като "колективен имунитет", пише IFLScience.
 

Eфект na колективния имунитет може в крайна сметка да доведе до ликвидирането на болестта, а също и помага за защитата на тези, които не могат да се ваксинират, поради медицински причини, като например имуносупресирани деца или такива, които преминават през химиотерапия.

Но дали това означава, че е добра идея да се разчита на имунизацията на другите?

За да покаже защо е важно да се запази възможно най-високо ниво на ваксиниране, новинарският сайт Reddit theotheredmund създаде GIF, който демонстрира как едно заразно заболяване преминава през различни популации с различни проценти ваксинирани.

Симулациите се основават на научни изследвания от проучване, публикувано в Epidemiologic Reviews през 1993 г.

6-те анимации ясно показват как популации с по-малък брой ваксинирани хора позволява на болестта да се разпространи значително по-бързо и по-широко по веригата. От друга страна, ако има някаква епидемия в популация с широко разпространена ваксинация, заболяването трудно се разпространява. Но ефектът на колективния имунитет е значително отслабен при всяко ниво на ваксиниране.

Решението да не се ваксинираш засяга цялото общество, а не само на отделния човек.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1012598