НОВИНИ


ЕЛЕКТРОННИ РОЗИ ПРЕВРЪЩАТ ГРАДИНИТЕ В ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ
02.03.2017


Първият поглед към розите-киборги беше през 2015-а година, когато изследователите от Университета Линкьопинг в Швеция представиха на света първото електронно растение – то обаче не беше направено от силиций.
 
Вместо това учените инжектираха синтетичен полимер в реално растение, който впоследствие изгради вериги, способни да предават електрически сигнали.

Проблемът с тази система беше, че полимерът имаше тенденция да се струпва на големи порции, докато пътуваше нагоре по стъблото на растенито, създавайки ограничени електронни схеми. Целта беше да се даде на цялото растение възможност да провежда електричество, така че изследователите от Линкьопинг трябваше да разработят различен вид полимер, наречен олигомер, за да могат розите по-лесно и безпроблемно да го абсорбират.

Новоразработеният полимер, който никой не може да произнесе от първия път – 3,4-етилендиокситиофен/3-тиофен бутрик/3,4-етилендиокситиофен – има по-малки молекули, кото му позволява да се движи по соконосната система на растението безпрепятствено – от корените до листата и цветовете, където се самоорганизира в мрежа от електропроводими жички.

Това не е единственото подобрение на цветята-киборги. Олигомерът в стъблото на растението е структуриран в паралелни жички, разделени от клетките на розата, които са богати на електролити. На много основно ниво, това представлява суперкондензатор – батерия, която може да задържа голям заряд за кратко време. Подобни елементи се използват например в регенеративните спирачни системи на електромобилите.

И все пак подобренията, направени на електронните рози в Университета на Линкьопинг не са достигнали момента, в който можете да включите телефона си в градината за бързо зареждане на батерията. Въпреки това, изследването може да доведе до отглеждане на растения за добив на електричество един ден, което ще съчетае екологията с енергетиката по един много елегантен начин.

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1033460