НОВИНИ


10-ТЕ НАЙ-СТРЯСКАЩИ МЕСТА НА ЗЕМЯТА
05.03.2017


Ужасяващи събития и легенди са превърнали тези страшни и прокълнати места в изпитание за всеки посетител.
 

 
ОСТРОВЪТ НА КУКЛИТЕ (МЕКСИКО)

Близо до Мексико Сити, се намира известният Остров на куклите – Isla de las Munecas. Въпреки детското и мило име на острова вие ще станете свидетели на покъртителна гледка – хиляди обезобразени кукли, висящо от всяко дърво, храст и постройка. И виновникът за всичко това е Дон Джулиан Сантана, отшелникът, който се е отрекъл от цивилизацията и 50 години търсил кукли и ги подреждал и закачал из целия остров.

Носят се слухове, че живота на младия Дон се променил завинаги, когато пред очите му в един канал се удавило малко момиченце. Той намерил на същото място кукла и решил, че в нея живее духа на малкото момиченце. Целия си живот той прекарал в уединение и единственото, което правел, било да обикаля из сметищата и покрайнините и да търси изхвърлени кукли или останки от тях. Той ги закачал из своето „царство” вярвайки, че във всяка кукла живее дух на загинало дете. През 2001 година отшелникът починал. По ирония на съдбата, тялото му било намерено в същия този канал, в който се удавило малкото момиченце.


ГОРАТА АОКИГАХАРА (ЯПОНИЯ)

Гората Аокигахара се нарежда на второ място в света по брой самоубийства след моста „Златните врата” в Сан Франциско. Японците нарекли това зловещо място „Гората на самоубиците”, защото от 50-те години на миналия век до сега повече от 500 души сложили край на живота си именно тук.

В гората вместо табелки с призиви „ Не палете огън!” висят такива с молба хората да помислят първо за роднините и близките си. Навсякъде са написани телефони на психиатри и по-голямата час от гората е под постоянно видео наблюдение. Но въпреки всичко хората (най-често чиновници в скъпи костюми изморени от офисната работа) продължават да се самоубиват. Минувачите много често се натъкват на „оръдия“ на самоубийците, като хапчета или бесила, понякога дори и трупове.


ОСТРОВ ПОВЕЛЯ (ИТАЛИЯ)

Това е малък остров в близост до Венеция, на който през XIV век са били изолирани жертвите на чумата. Телата им са хвърляни в големи ями или изгаряни поради което 50% от почвата на острова е от човешка пепел.

Ужасната история на това място продължава, когато през 1922 година на острова отворила врати психиатрична болница. Не след дълго пациентите започнали да се оплакват от жестоко главоболие и да твърдят, че клиниката е претъпкана с духове. Това било добре дошло за главния лекар на клиниката, който с радост тъпчел полуделите с лекарства и провеждал опити над тях. На Повеля все още могат да се видят руините на изоставената клиника с решетки по прозорците, болничните легла и останките от медицинското оборудване. Тук се намира и камбанарията (сега вече фар), от която според легендата се е хвърлил полуделият лекар.


КАТАКОМБИТЕ НА КАПУЦИНИТЕ (ИТАЛИЯ)

Този зловещ музей на смъртта се намира в манастира на монасите капуцини в Палермо. Легендата разказва, че през 1599 г., монасите откриват мистериозен консервант, който спомага за мумифицирането на мъртвите. Първоначално този ритуал бил достъпен само за монасите, но постепенно се превърнал в търговия и всеки с достатъчно пари можел да си позволи привилегията да бъде увековечен. Тази практика била прекъсната през 1881 г., когато била обявена за незаконна.
„Изложбата“ на мумифицираните тела се състои от няколко секции: мъже, жени, свещеници, кардинали, архиепископи, дори девици. Телата са обработвани по различни методи спрямо времето на смъртта. В някои от лицата може да се разпознае радост, в други – зловеща предсмъртна усмивка, в трети – разкривена гримаса на ужас. Някои от мумиите стоят изправени, облечени в празнични или ежедневни дрехи от тяхното съвремие, други са положени в ковчези без капак или в стъклени саркофази. Най-трогателен е трупа на малката Розалия Ломбардо, починала на 2-годишна възраст – запазен почти непокътнат от времето.


ПАРАКЛИСА НА КОСТИТЕ – ЕВОРА (ПОРТУГАЛИЯ)

Параклисът е построен от францискански монаси през XVI-ти век.И макар самият параклис да е малък - дълъг само 18.6 м и широка 11 метра, тук се съхраняват костите и черепите на пет хиляди монаси. Има също така два изсъхнали трупа на железни вериги, един от които е принадлежал на дете. С тях монасите напомняли за преходността на земния живот и вечното наказание, което чака грешниците в отвъдното.


КАТАКОМБИТЕ НА ПАРИЖ (ФРАНЦИЯ)

Мрежа от тунели под града с дължина над 200 мили е дом на над 6 милиона тела. Някои части от катакомбите са отворени за обществеността като официален музей, но други секции не, те се посещават незаконно от туристите.


МОСТЪТ ОВЕРТОУН (ШОТЛАНДИЯ)

Мостът се намира близо до селцето Милтън в Шотландия и по необяснима причина от 60-те години насам привлича многобройни кучета-самоубийци. Четириногите изкачвали стената на парапета и внезапно се хвърляли от моста направо върху камъните (моста е висок 15 метра). Повечето от тях загивали на място, а тези, които оцелявали се връщали на моста и повтаряли.

За десет години на моста се самоубили няколко стотици кучета. Всички те скачали от един и същ парапет и никой не можел да си обясни, какво ги карало да се хвърлят в дълбоката пропаст.


ДЖАТИНГА (ИНДИЯ)

Селото Джатинга разположено в планините на индийския щат Ассам отдавна получило прякора „гробище за птици”. Всяка година през август над долината се появяват огромни ята пернати, които с викове се хвърлят на земята. Масовите самоубийства продължават няколко дни. Някои от птиците умират, други , сякаш хипнотизирани, позволяват хората да ги взимат на ръце и да ги галят. Християните наричат този страшен феномен „нощи на падащите птици” и се събират вечер край огъня да наблюдават нестихващия „птицепад”. Индийците приемат случващото се като божи дар.
Орнитолозите вече много години изучават феномена в Джатинга. Според една от версиите геофизическите аномалии в района отклоняват прелетните птици от курса им. Според други – пернатите попадат в мощни въздушни потоци, изнемощяват и вятъра лесно ги отнася към селото. Виждайки запалените огньове птиците се втурват към ярката светлина и умират.


ЦЪРКВАТА „СВЕТИ ГЕОРГИ“ (ЧЕХИЯ)

Тази църква в чешката село Лукова е изоставена на произвола на съдбата, след като част от покрива се срутва по време на опело през 1968 г. Вярвайки, че това е знак за лош късмет, местните жители напускат църквата и никога повече не влизат в нея, като почти три десетилетия тя се руши и изгнива. Един от тях обаче – художникът Якуб Хадрава, в крайна сметка решава да я спаси, като създава в нея арт инсталация с десетки призраци. По този начин привлича много туристи, които оставят дарения, така че църквата да бъде поддържана.


„ХЪЛМ НА КРЪСТОВЕТЕ“ (ЛИТВА)

Този хълм на 12 км от Шaуляй е място на католическо поклонничество. Религиозните литовци започват да поставят кръстове на хълма преди повече от 150 години. Дори и след като управляващите руснаци унищожават хълма няколко пъти, вярващите се връщат и носят все повече и повече кръстове. Бройката им е над 100000.
 

 
източник: wanderer.pro

 


 
1015771