НОВИНИ


ЯПОНЦИ ИЗОБРЕТИХА МИКРОСКОПИЧЕН РОБОТ-АМЕБА
06.03.2017


Японци от Университета Тохоку в страната са разработили миниатюрен робот, вдъхновен от микроогранизма амеба.
 
Със своя размер от един микрометър, роботът не е най-малкият в света – има доста изкуствени творения с нанометрови размери – но е един от най-малките роботи, чиито движения могат да бъдат контролирани.

Машината всъщност не е точно машина, а малка сферична мембрана от липиди, пълна с течност. Вътре в нея има актуатор, направен от моторни протеини, микротръби и съединител от ДНК. Когато са облъчени с ултравиолетова светлина, моторните протеини се захващат към микротръбите и точки на вътрешната страна на клетката, създавайки движение. Механизмът е подобен на огромните топки от найлон, в които децата влизат и се търкалят по вода, ливади и всякакви други места.

За да деактивират движението на клетката, инженерите я облъчват със светлина с различен спектър и дължина на вълната. Резултатът е микроскопичен робот, който се движи контролирано много подобно на амеба. Разбира се, има и ограничения – въпреки че движенията могат да бъдат стартирани и спирани по команда, посоката на този етап не може да бъде задавана. Това е и целта на бъдещите изследвания на създателите на робота.

В публикувания научен труд, изследователите споделят, че планират смяна на сферичното тяло на робота с асиметрично и конфигуриране на ДНК да действа различно при различни външни условия. Това на практика ще създаде робот, който може да се движи самостоятелно към външни сигнали. Практическите приложения на подобен робот са естествено в медицинската сфера – той може да случи като сензор за диагностика или да доставя лекарства в точно определени зони, без да наврежда на останалата част на организма.

Ameoba-like robot by PopSci


 

 

 
източник: idg.bg

  
1033498