НОВИНИ


МАКРОМОЛЕКУЛА НА IBM МОЖЕ ДА УБИЕ ВСЕКИ ВИРУС НА ПЛАНЕТАТА
08.03.2017


Ако решите да изброите всички живи същества на планетата, ще откриете, че вирусите (макар и приемани за неживи от някои) са най-многобройни.
 
Патогенните вирусни щамове са доста опасни и справянето с тях е трудно – пример за това са последните появи на Ебола в Африка и пандемията от Зика вирус в САЩ. Каква е причината борбата с вирусите да е толкова трудна? Първо – те са много малки – стотици пъти по-малки от човешките клетки, които атакуват. И въпреки че имунната система е способна да се справи с тях в битка 1 на 1, вирусите „отвличат“ собствените ни клетки и ги използват, за да се размножават.

Веднъж щом влезе в клетката-приемник, вирусът инжектира собственото си ДНК и използва механизмите на клетката, за да създаде свои копия. Тези копия заразяват други клетки и вирусът се разпространява из тялото. Днес учените разполагат с антиретровирусни терапии, които са способни да блокират размножаването дори на HIV вируса, но той продължава да живее в тялото на пациентите. За да бъде премахнат, медикаментите трябва да се прицелят точно в инфектираните клетки, а да не действат на здравите – нещо, което съвременната медицина все още не е постигнала напълно.

Друг проблем при вирусите е тяхната мутация. Което на практика означава, че лекарствата за даден щам могат да станат напълно безполезни, ако той мутира. За да разберат вирусите по-добре, изследователи от Института по биоинженерство на IBM в Сингапур са потърсили нещо, което всички вируси притежават. Сега учените вярват, че са създали молекула, която не само може да унищожи всеки познат вирус, но да създаде ефективна ваксина.

Вместо да атакуват генетичния материал на вирусите – който е различен за всеки щам – учените са разгледали протеини, които се срещат при всички вируси – гликопротеини. Те се намират на повърхността на вируса и му позволяват да проникне в клетката-приемник. След като разбрали това, изследователите формулирали макромолекула, която да се цели точно в тези протеини.

Използвайки електростатичен заряд, макромолекулата привлича вирусите и се свързва с тях. След това тя неутрализира гликопротеините и прави вируса неспособен да проникне в клетка приемник. Молекулата разпръсква и захари, познати като маноза, която се свързва с имунните клетки и ги прави неподатливи на вируса. До този момент макромолекулата е тествана с вируса на Ебола, а резултатите, публикувани в изданието Macromolecules, са обнадеждаващи. Компютърен модел предсказва, че тази молекула би била ефективна при щамове на Ебола, грип, жълта треска, хепрес симплекс и много други.

Засега изследването е в много ранен стадий и са необходими тестове, за да се докаже неговата ефективност при хора. Ако това стане, скоро може да имаме ефективен начин да се преборим с вирусите веднъж завинаги.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016697