НОВИНИ


НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ПО ФИЗИКА БЕШЕ ДАДЕНА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА НЕУТРИНОТО
06.10.2015


Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2015. Това са Артър Б. Макдоналд (Arthur B. McDonald) , Канада и Такааки Каджита (Takaaki Kajita), Япония.
 
Наградата се дава за откритието на осцилациите на неутриното, "за разширяването на нашите представи за затворения свят на неутриното". "За техния важен принос в експериментите, които демонстрираха, че неутриното може да променя състоянието си. Тази метаморфоза изисква неутриното да има маса. Откритието на учените измени нашите представи за материята и може да бъде решаващо в промяната на нашите представи и за Вселената", - се казва в прессъобщението. Макдоналд (роден 1943 г.) е професор от Калифорнийския технологичен институт и почетен професор на Университета Куинс (Канада). Такааки Каита (1959) възглавява Института за изследвания на космическите лъчи и професор в Университета Токио. Откритието е направено по два детектора - Super-Kamiokande (Япония) и Обсерваторията за неутрино в Съдбъри (Канада). Такааки Каджита получава експериментално потвърждение на факта, че неутриното, произведено в атмосферата, променя аромата си между двата вида. Екип, ръководен от Артър Макдоналд показва подобен факт за слънчевите неутрина в обсерваторията в Съдбъри.
 


Неутриното са изключително леки частици, които сравнително доскоро са смятани за безмасови. Те изключително слабо взаимодействат с материята и се проявяват в три различни типа (аромата) - тау, електронно и мюонно.

Неутриното осцилира, т.е. различните видове неутрино може да превръщат едно в друго. Ако неутриното има определена идентичност - електронно, мюонно или тау неутрино, то няма маса, контретно свързана с типа му, а някаква комбинация от неутрино с различни маси: електронна, мюонна и маса на тау неутрино.

Осцилациите показват, че масата на неутриното не е нулева.

"Йерархията на масата и осцилациите между различните аромати неутрино играе важна роля в множество космологични и астрофизични въпроси", както казват наградените физици в своя публикация.

Откриването на тези свойства на неутриното даде началото на една нова област на изследвания - неутринната астрономия. Тъй като частиците неутрино могат да се движат в пространството, без да взаимодействат с материята в продължение на десетки светлинни години, те носят информация за ядрени реакции, които са станали на голямо разстояние от нас. С тяхна помощ учените се надяват да проучат експлозиите на свръхновите.

През 2014 г. Нобеловата награда за физика отиде при трима японски инженери - Исаму Акасаки, Хироси Амано и Сюдзи Накамура "за изобретяването на ефективни сини светодиоди, които са довели до появата на ярки и енергийно ефективни източници на бяла светлина".
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1012372