НОВИНИ


УЧЕНИТЕ СА СЪЗДАЛИ ЧЕРВЕЙ С ГЛАВА И МОЗЪК ОТ ДРУГ ВИД ЧЕРВЕЙ
26.11.2015

Снимка: Tufts University

Биолозите са създали червей, съединявайки глава и тяло от различни видове плоски червеи. Опитът показва, че развитието на организмите, зависи не само от генетиката.
 
Учените не са променяли ДНК, те са манипулирали електрическите синапси в тялото на червея. А само за няколко седмици Girardia dorotocephala, върху който се провежда опита, върнал оригиналната форма на главата си. За новото проучване съобщава порталът CNET. А работата на биолозите е публикувана на 24 ноември в International Journal of Molecular Sciences. Без да променят ДНК последователностите, биолози са създали хибридни плоски червеи с главата и тялото от два различни вида. Към тялото на един вид те прикрепили главата и мозъка на друг вид плосък червей. Трябва да се отбележи, че тези същества имат примитивен мозък, който се намира в предната част на червея. По-точно това е струпване на нервни клетки, наречено ганглий, от което тръгват надлъжни нервни стволове.
 


Незасягайки геномната последователност, учените манипулират електрическите синапси (контакта между два съседни неврона или други възбудими клетки) в тялото на червея.

"Смята се, че последователността и структурата на хроматина - материалът, който съставя хромозомите, определя формата на тялото, но резултатите от нашето проучване показват, че функциите на физиологичните мрежи могат да променят анатомията, която съществува по подразбиране" - коментира авторът на изследването Майкъл Ливайн

Екипът учени провежда своите експерименти върху Girardia dorotocephala - тип плоски червеи с високи регенеративни способности. Биолозите прекъснати електрическите сигнали, които постъпват по протеиновите канали, съединяващи възбудимите клетки. Променили се не само главата на червея, но и мозъка й, както и връзката на стволовите клетки. Тези промени са временни. Няколко седмици по-късно червеите Girardia dorotocephala върнали оригиналната форма на главата си.

Учените отбелязват, че колкото по-далече са разположени плоските червеи на еволюционната скала, толкова по-трудно ще бъде да се проведе опитът и да се "свържат" два различни видове червеи. Авторите смятат, че техният опит ще допринесе за разбирането на еволюционния процес и ще бъде полезен за регенеративната медицина .

Плоските червеи (Platyhelminthes) са тип билатерални (с двустранна симетрия) безгръбначни. При плоските червеи, за първи път у многоклетъчни животни се появява трети, среден слой - мезодерма, който участва в образуването на органите и системите от органи.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1035618