НОВИНИ


ОТКРИХА ПЪРВАТА В СВЕТА ЕСТЕСТВЕНО ФЛУОРЕСЦИРАЩА ЖАБА
14.03.2017


Откриха дървесна жаба на точки, която флуоресцира по естествен начин. Това е първото земноводно с подобна способност, съобщава New scientist.
 

Откритието е направено от Хулиан Файвович (Julián Faivovich) от аржентинския природонаучен музей "Бернардино Ривадавиа" (Bernardino Rivadavia Natural Sciences Museum in Buenos Aires), докато е проучвал пигментацията на жабите по Амазонка.

Описанието е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

"За някои неща при проучването трябваше да осветяваме тъканите на жабите с ултравиолетова светлина. Точно тогава установихме, че цялата жаба флуоресцира", обяснява Файвович. 

Флуоресценцията, която се получава когато една субстанция поглъща светлина на една дължина на вълните и я излъчва на по-дълга. До момента е наблюдавана при някои папагали и морски костенурки, както и при много видове риби.

Флуоресцентната жаба е дълга около 3 см, светло зелена е, изпъстрена с бели, жълти или червеникави петна. Местообитанието й е по река Амазонка. Активна е основно по здрач, тъмнина и през нощта.

Екипът на Файвович проследява флуоресценцията й до съединение в лимфните възли и кожните жлези. Учените откриват, че тази черта увеличава яркостта на жабата с 19% при пълнолуние и с 30% по здрач.

Флуоресцентните съединения поглъщат светлина на дължина на вълната, на която фоторецепторите на жабата имат ниска чувствителност, и я излъчват на дължина на вълната, на която имат висока чувствителност. Това означава, че е много вероятно самите жаби също да виждат флуоресцирането.

За момента не е ясно каква е целта на тази функция, ако изобщо има, но много вероятно играе роля в комуникацията, коментира Дейвид Блекбърн (David Blackburn) от Университета на Флорида (University of Florida). И Блекбърн, и Файвович смятат, че тази флуоресценция може да е много по-разпространена. "При жабите не знам някой да е търсил тази способност. Може би трябва да проучим всеки вид, който уловим, за да разберем дали флуоресцира", коментира Блекбърн.

Едва ли флуоресциращата жаба е единствената при наличието на близо 5000 познати вида жаби, смятат двамата учени. "Малко са жабите, които притежават качество, което го няма при някоя друга жаба", отбелязва Блекбърн.

"Така че е много вероятно тази черта да е по-разпространена. Но тогава се появява въпросът какви са екологичните обстоятелства, които биха предизвикали флуоресценцията, дали е присъща само на дървесните жаби или дали изобщо би се открила при други екологични обстоятелства", се пита ученият.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011566