НОВИНИ


ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ НА GOOGLE СЕ НАУЧИ НА АГРЕСИЯ И АЛЧНОСТ
16.03.2017


Преди да се запътите към подземния бункер, който стои готов за дните на SkyNet и атаката на машините, трябва да знаете, че в този случай става дума за виртуална алчност, а агресията на AI-то на Google е насочена всъщност обратно към него.
 
Въпреки това, страхът, че един ден машините не само ще лишат хората от всичките им любими професии (като боклукчия, метач, сервитьор и други високоценени – схващате сарказма, нали), но и ще придобият човешки характеристики, остава. Сега, DeepMind на Google е стъпка по-близо до оправдаването на тези страхове.

Наскоро писахме как тимът на Google е успял да накара DeepMind да помни предишен опит и да го използва за решаване на нови задачи. Сега учените са успели да накарат изкуствения интелект да съперничи със самия себе си. Един от тестовете е включвал 40 милиона изигравания на компютърната игра Gathering – в която двама играчи събират ограничен брой ябълки. Давайки двете роли на невронната мрежа, изследователите открили, че когато ябълките намалеят, поведението на „играчите“ става агресивно – DeepMind започва да използва лазерни лъчи, за да неутрализира опонента и да краде от неговите ябълки (разбира се, това е само игра).

Ето какво пише в блог пост екипът на DeepMind: „Този модел показва развитието на поведение, подобно на човешкото, като продукт от околните условия и заучаването. По-малко агресивно поведение се наблюдава в среда, където ресурсите са в излишък, докато при по-ограничени ресурси започва да игра роля механизъм, подобен на алчността при хората“.

И преди отново да се запътите към бункера, от който ви спряхме в началото – други тестове на Google показват, че DeepMind може също така да работи в кооперативен режим, за разлика от този на съперничество. Учените в момента проучват варианта да използват изкуствения интелект за контрол на сложни системи като икономически модели, системи за контрол на трафика в градове и екологични системи. И така се роди SkyNet – шегуваме се, разбира се. Излезте от бункера, поне засега няма опасност да бъдем превзети. След 50 години? Това вече е съвсем друг въпрос.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016654