НОВИНИ


ЕПИДЕМИЯ ОТ МОРБИЛИ В РУМЪНИЯ СРЕЩУ НАД 90% КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ В АВСТРАЛИЯ
19.03.2017


Властите в Румъния продължават с кампанията за ваксиниране срещу морбили на деца от 9 месеца до 9 години след като през седмицата беше обявено, че в страната е избухнала епидемия. От септември там са регистрирани 3 446 заразени и 17 загинали деца.
 

Като основна причина за епидемията се сочат настроенията срещу ваксините, които през последните години все повече се увеличават сред румънските родители поради страхове от предизвикване на аутизъм. 

В същото време Нова Зеландия се гордее с нивата на ваксиниране при децата. Близо 94% от тях имат стандартните ваксини, включително тези срещу морбили, паротит и рубеола. Веднага след нея се нарежда Австралия с 93%, където властите дори обмислят неваксинираните деца да не могат да посещават центрове за детски грижи и подготвителни училища. Лекарите и по-голяма част от населението в страната подкрепят подобна мярка. 

От Европейския център за превенция и контрол на болестите (European Center for Disease Prevention and Control ECDC) предупредиха за голяма вероятност случаите на морбили в Румъния да се разпространят в други държави. Вече са известни експортирани случаи в страни от ЕС като Унгария, Австрия, Белгия, Франция и Германия.

Унгарските власти поставиха под карантина цяла болница в град Мако, в югоизточната част на страната, заради избухнала епидемия. Предполага се, че заразата идва именно от съседна Румъния. Белгия вече съобщи за увеличаване на случаите на заразени с морбили, като вероятно заразата е тръгнала от човек, пътувал до Румъния. Най-тежка е ситуацията във Валония, където са регистрирани 70 случая от началото на годината, като обичайното ниво за същия период на предишни години е 7-8 случая.

От българското Министерство на здравеопазването успокоиха, че към момента не съществува заплаха от разпространение на морбили в нашата страна и че регионалните здравни инспекции взимат превантивни мерки. Сред тях са всички общопрактикуващи лекари да правят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. На неимунизираните да бъде поставена една доза комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит (МРП). За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози – първата се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.

Всяка страна, в която имунизациите паднат под 80%, е пред опасност от епидемия, коментира за БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той припомни последния взрив у нас през 2010 г. когато са се разболели 24 000 деца, като 24 от тях са починали.

източник: Pixabay

„В момента у нас се формира „джоб“ от неимунизирани. И за разлика от 2010 г., когато този джоб беше сред ромското население, то сега това са децата от големите градове с млади и интелигентни майки, които обаче се поддават на влиянието на антиваксиналните движения в страната. Точно те отказват имунизации, отлагат поставянето на ваксината срещу морбили, като поставят в риск живота на техните деца и на останалите“, заяви главният държавен здравен инспектор. 

По данни на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА) обхватът на имунизираните деца срещу морбили, паротит и рубеола за 2016 г. е под 86%. Само през миналата година около 17% от българчетата не са били вакснирани срещу детски паралич, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце тип Б, сочат официалните данни.

В същото време в Нова Зеландия родителите рядко виждат последствията от болести като морбили, рубеола или дори по-лошо. Освен почти пълен колективен имунитет, с ваксинационната кампания властите са постигнали друг голям успех - страхът за живота и здравето на децата сред родителите е намалял. (вижте gif за това как работи колективният имунитет)

В Австралия властите са амбицирани да вдигнат нивото на ваксинираните деца от 93% на 95 - ниво, необходимо за спиране разпространението на инфекциозни болести и за защита на децата, които са твърде малки, за да бъдат имунизирани или не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Още от януари миналата година в страната беше въведено спиране на детските помощи за семейства с неваксинирани деца. А версия на исканото от премиера Малкълм Търнбул "без ваксина няма градина" вече се прилага в щатите Виктория, Нов Южен Уелс и Куийнсленд.

източник: Pixabay

Предлаганата от Търнбул политика е базирана на модела, действащ във Виктория, който е и най-строгият. Съгласно него всички деца, посещаващи центрове за детска грижа, трябва да бъдат изцяло ваксинирани, освен ако нямат медицински причини като алергии.

Пред New scientist Неша Хъчинсън (Nesha Hutchinson) от Аustralian Childcare Alliance, организация за образование сред децата, програмата "без ваксина няма градина" ще помогне за увеличаване на имунизационните нива. Хъчинсън обаче изразява опасение, че децата на родители, които са срещу ваксините, ще пропуснат качественото образование в ранна детска възраст. Тази политика може да засегне и деца от семейства в неравностойно положение, които са малко вероятно да бъдат имунизирани, и рискуват да допълнително да бъдат отблъснати от обществото ако загубят достъпа си до образование. 

Строгите мерки също така могат да увеличат размера на анти-ваксиналното движение, предупреждава Джули Лийск (Julie Leask) от Университета в Сидни. "Хора без интерес досега по тази тема може да застанат в защита на анти-ваксиналните активисти и да се присъединят към тяхната кауза, защото се опасяват, че са заплашени гражданските им свободи", отбелязва Лийск.

Тя се обявява в подкрепа на модела, съществуващ в Нов Южен Уелс, който прави процедурно сложно, но не и невъзможно, изпращането на неваксинирано дете в детски център. Там също така се провеждат и строги проверки на имунизационните паспорти на децата. Тази политика е довела до увеличаване на нивата на имунизация при децата със същия размер колкото при по-строгия подход във Виктория, отбелязва Джули Лийск. 


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016621