НОВИНИ


ИНФРАЧЕРВЕНИ ЛЪЧИ ЩЕ ДОСТАВЯТ СУПЕР БЪРЗ ИНТЕРНЕТ
19.03.2017


Безжичният интернет вече е станал неизменна част от нашето ежедневие и затова всички се стремят да предоставят колкото се може по-бърза връзка за данни.
 
Потвърждение затова е един докторант от университет в Холандия, който има иновативна идея за подобрение на WiFi сигналите, а именно използване на инфрачервени лъчи, които да пренасят безжичната информация до вашия лаптоп или смартфон.

Капацитетът на предложената система е огромен, с повече от 40 гигабайта в секунда на един сигнал. В сравнение със сегашната технология, която може да предоставя не повече от 1 гигабайт в секунда, това е наистина голямо откритие. Тази нова технология може да достига до множество устройства едновременно, като е по-евтина за инсталация и не се влияе от радиосмущенията, както традиционния WiFi сигнал.

Новата концепция не просто ще надмине съвременната технология, но и ще предостави по-чиста връзка без смущения. „Светлинните антени“ излъчват инфрачервени лъчи под различни ъгли, за да достигнат до всички устройства едновременно. Разбира се, тъй като инфраред лъчите не могат да преминават през стени, ще ви трябва по една антена във всяка стая.

Други решения за WiFi, базирани на светлинни сигнали са били ограничавани откъм скорост в миналото, затова иновативната концептуална идея на Йоанне Оу и е донесла докторантската степен в Университета по технологии в Айндховен, Холандия.

Други докторанти от университета работят по методи за проследяване локацията на безжичните устройства, докато се разработват и начини, затова как да се свържат „светлинните антени“ с оптични кабели.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016712