НОВИНИ


УЧЕНИ ОТКРИХА ХОРАТА С НАЙ-ЗДРАВИ СЪРЦА НА ПЛАНЕТАТА
21.03.2017


Изследователи са идентифицирали боливийското племе Цимане като хората с най-здрави сърца на планетата.
 
Както можете да очаквате, става дума за здравословна диета и упражнения – отговорни за състоянието на жизненоважния орган на тези хора дори в напреднала възраст. Най-изненадващото е, че диетата на тези хора е богата на въглехидрати.

Ново проучване, публикувано в The Lancet описва в детайли проведени през юли 2014 и септември 2015 тестове. Учените тествали нивата на калций (CAC) в коронарната артерия на 705 членове на племето Цимане в боливийската дъжовна гора. Тестовете търсели запушени кръвоносни съдове и други проблеми, които оценяват вероятността от инфаркти и удари. Ето какво показали резултатите – 596 от тестваните субекти (85%) нямали никакви плаки и калции в артериите, 89 (13%) имали показател CAC между 1 и 100 и само 20 души (3%) – показател над 100. Между 100 и 400 се смята, че човек има леко предразположение към сърдечни заболявания.

85% от племето отбелязало CAC 0 – това е почти медицинско чудо! Как успява това племе да остане в такова здраве? Оказва се, че те правят всеки ден нещата, които всеки лекар съветва. Не пушат и не пият. Извървяват около 17 000 крачки на ден. А ето каква е диетата им:

  • 17% от диетата включва месо от диво прасе, тапир и капибара
  • 7% е сладководна риба – включително пирани
  • останалото идва от ориз, картофи и плодове, подобни на бананите
  • на върха на диетата стоят плодове и ядки
  • 72% от калориите идват от въглехидрати
  • 14% идват от мазнини, много малко от които са нситени
  • 14% са от протеини

Точно така, оказва се, че въглехидратите, които са демонизирани от много диетолози, са в основата на диетата на най-здравите хора на планетата. Учените обаче са по-впечатлени от упражненията, които племето Цимане прави. Учените преразглеждат идеята, че е достатъчно да спортуваме само през уикенда или 2-3 пъти седмично. Разбира се, генетиката също има важна роля, но при Цимане – където всички поколения живеят здравословно – това води до наблюдаваните резултати.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016657