НОВИНИ


ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ СЧУПИХА РЕКОРДА ЗА ЕФЕКТИВНОСТ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИ СОЛАРНИ ПАНЕЛИ
23.03.2017


Превръщането на слъчева светлина в енергия се оказва изключително сложно нещо.
 
Експерименти в лаборатория показват, че определени субстанции могат да преврънат до 40% от енергията, която Слънцето праща към Земята, в електричество, но соларните панели, които потребителите могат да си купят днес, имат показатели малко над 20%. Сега, изследователи от корпорацията Kaneko съобщиха, че са разработили силициев фотоволтаик, който има рекордната ефективност от 26,3%.

Това постижение е съвсем малко по-високо от предишния рекорд – 25,6%, но тези 0,7% не са били лесни за постигане. Учените са анализирали кои фактори в настоящия дизайн на соларни клетки им пречат да достигнат теоретичния максимум на технологията. Екипът е решил, че намалаването на оптичните загуби е най-добрата посока, по която да поеме и е преместил електродите в задната част на клетката, увеличавайки броя фотони, които могат да бъдат уловени.

Новият рекорд не е най-значимата част от тази новина. По-важното е, че всичко това е постигнато с използването на същия производствен процес, който от години създава най-разпространените потребителски силициеви соларни панели. С други думи, това не е поредният експеримент в лаборатория, който ще си остане просто научно упражнение, а технология, която можем да видим на пазара дори след по-малко от година.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1037240