НОВИНИ


В ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА СЕ ПОЯВИ ИЗОБРАЖЕНИЕТО НА СЕКРЕТНО СЪВЕТСКО КОСМИЧЕСКО ОРЪДИЕ
29.11.2015


Четвърт век след края на студената война можем да видим как изглежда единственото в света оръдие, което може да се използва в космоса.
 
Инсталираното на космическата станция "Елмаз" в началото на 70-те години оръдие Р-23М "Картеч" е модернизирано 23-милиметрово авиационно автоматично оръжие. Една от първите съветски космически станции с име "Елмаз" се е използвала за инсталирането на това оръдие, предназначено за защита на съветските военни спътници. Космическата станция е имала екипаж и е специално създадена за военни цели.
 


Автоматичното оръдие е можело да поразява цели в космоса на разстояние до 4 километра. Според различни източници "Картеч" е можел да осъществява от 950 до 5000 изстрела в минута, а скоростта на 200-грамовите снаряди е била 690 метра в секунда.

Бивши участници в проекта "Елмаз" казаха, че космическото оръдие е успешно тествано в космоса и е поразило метален обект от разстояние километър и половина. Космонавтите са имали оптичен прицел, но за насочване на оръдието се е налагало завъртането на цялата 20-тонна станция.
 


Едва след разпада на СССР, руските медии съобщиха, че съветите имат оръжие за стрелба в космоса. Миналия месец в руско военно предаване бе показано кратко и некачествено видео на "Картеч", поставен на стенд в конструкторското бюро "Точмаш". Операторът заснел Р-23М от всички страни, а специалистите на RussianSpaceWeb.com са създали подробния триизмерен модел.
 
източник: kaldata.com

 


 
1056626