НОВИНИ


НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВЕНО СЛЪНЦЕ В СВЕТА БЕ ВКЛЮЧЕНО В ГЕРМАНИЯ
24.03.2017


Най-голямото изкуствено слънце в света бе включено - това е инсталацията Synlight в Института за слънчеви изследвания в Германския аерокосмически център DLR, която ще се използва, за да се проучат възможностите на чисти и възобновяеми енергийни източници.
 

По-конкретно, учените се надяват да тестват разработки на технологии за производство на водород като алтернативно гориво. Това ще позволи на учените да не зависят от времето, да получават резултати и да провеждат експерименти при еднакви условия, съобщи phys.org.

Новата инсталация Synlight с размери 14 на 16 метра се състои от 149 ксенонови лампи - от вида, който обикновено се използва в големите кинопрожектори. Светлината от тях ее фокусира в квадрат 20х20 см, където интензивността е 10 хиляди пъти по-голяма от слънчевата върху земната повърхност. Температурата може да достигне до 3000º C.

"Ако влезете в стаята, когато лампата е включена, ще изгорите", - разказва един от директорите на центъра Бернар Хофшмид (Bernard Hoffschmidt).

Основната цел на експеримента е да се разработи най-добрият начин за производство на големи количества слънчева енергия, достатъчни за производството на водородно гориво. С инсталацията учените искат да отделят водорода от водна пара, след което да може да се използва като гориво за самолети и автомобили.

В момента водородът се проучва като потенциално гориво на бъдещето, защото изгаря без освобождаване на въглероден диоксид. Сега се получава от разлагане на водата на водород и кислород, което изисква много енергия. За нейното получаване учените предлагат да се използват такива "изкуствени слънца".


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1063353