НОВИНИ


ПРОЕКТ: НЕБОСТЪРГАЧ, ВИСЯЩ ОТ АСТЕРОИД НА ОРБИТА ОКОЛО ЗЕМЯТА
29.03.2017


Архитектурна компания представи "проект за небостъргач, който е от този свят", заяви DailyMail.
 

Обявената като "най-високата сграда в света за всички времена" , наречена Analemma Tower, ще виси от астероид на геосинхронна орбита на 50 000 км над земята и единственият начин да се напусне е с парашут.

Небостъргачът ще описва осморка над Северното и Южното полукълба и така жителите му ще пътешестват над различните части на света като например Ню Йорк, Хавана, Атланта и Панама Сити.

Автор на фантастичния проект е архитектурното студио Clouds Architecture Office, което има и предложения за къщи на Марс и облачен град.

Небостъргачът Analemma Tower ще бъде настроен на секции, всяка с определена цел. Бизнес секторът ще бъде настанен в долния край на кулата, а спалните помещения ще бъдат в горните етажи.

Жителите ще разполагат със озеленени зони, а в най-ниско ще бъдат местата за хранене, пазаруване и развлечения.

Архитектите планират да се възползват напълно от местоположението на небостъргача и ще поставят слънчеви панели на горните нива на производство на електроенергия от слънцето. А жители ще получават прясна вода от облаците и дъждовната вода, които ще събират и пречистват.

Основа на конструкцията е високоякостно въже, спуснато към Земята от астероид. 

"Тъй като този нов вид небостъргач е виси във въздуха, той може да бъде изграден навсякъде по света и да  се транспортира до неговата крайна дестинация,"  - пишат на сайта си от Clouds Architecture Office. "Предложението е Analemma да бъде изградена над Дубай, който се е доказал като специалист по високото гражданско строителство на цена 5 пъти по-ниска от тази в Ню Йорк".

Компанията не смята своята идея за фантастична. "През 2015 г. Европейската космическа агенция предизвика нов кръг от инвестиции за добив на полезни изкопаеми на астероиди и доказа със своята мисия Rosetta, че това е възможно да се кацне върху въртяща се комета", споделя компанията. "НАСА насрочи мисия за 2021, която има за цел да докаже възможността да се улови и премести астероид".


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033458