НОВИНИ


УЧЕНИ ПРЕВЪРНАХА БЪБРЕЧНИ КЛЕТКИ В БИОКОМПЮТРИ
29.03.2017


Екип учени от Университета на Бостън е открил начин да хакне човешки клетки така, че да ги накара да следват инструкции, подобно на компютри.
 
И докато това не са първите изследователи, които програмират клетки, предишните опити използваха предимно Ешерихия коли – бактериален щам, който е лесен за манипулация. Сега учените са били способни да програмират бъбречни клетки така, че да изпълняват 109 различни инструкции – включително да отговарят на различни условия и да следват зададена посока.

Това е било постигнато с техниката ДНК рекомбиназа – генетични ензими, които разпознават и свързват различни части в ДНК молекулата, като изрязват излишния материал. Ето един пример как работят тези биологични компютри – учените са програмирали клетките да светват, когато не съдържат даден ензим, избран от изследователите. Това може да доведе до много ефикасна техника за диагностика на заболявания – пробите просто ще светят, ако пациентът има избраното заболяване.

За момента наборът от инструкции, с които разполагат учените, е просто доказателство, че подобна техника работи. Други потенциални приложения на този метод включват манипулация на Т-имунни клетки така, че да атакуват само туморни клетки, които съдържат два или три биомаркера. Или диференцирането на стволови клетки по желание във всякаква тъкан с помощта на подадена команда.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016924