НОВИНИ


ОТКРИХА УНИКАЛНО ДРЕВНО МОРСКО СЪЗДАНИЕ
01.12.2015


Странно създание, което не прилича на никое от живите същества на Земята днес, е използвало уникалната си форма, за да събира носещи се във водата частици, с които се е хранило, пише Live Science.
 
Трибрахидиум (tribrachidium) е обитавал плитките морета преди приблизително 550 милиона години по време на периода едиакарий. Животното е изглеждало като диск с три пипаловидни крайника. Трибрахидиумът се е отличавал с трикратна симетрия, което означава, че три сегмента са огледален образ един на друг. За сравнение, хората имат двукратна или двойна симетрия, а морските звезди имат петкратна симетрия. Никое от съществуващите днес създания няма трикратна симетрия.
 

Реконструкция на външния вид на животното.

„Тъй като не разполагахме със съвременно сравнение, беше изключително трудно да разберем как е изглеждал организмът, когато е бил жив – как се е движил, ако се е движил, как се е възпроизвеждал,“ казва Имран Рахман от Бристълския университет във Великобритания – ръководител на изследването. Сега Рахман и колегите му са използвали динамика на флуидите, за да разкрият, че трибрахидиумът вероятно се е хранил с разтворените във водата органични частици.

Екипът е създал триизмерен дигитален модел на организма, базиран на фосили от Южна Австралия. Вкаменелости от животното са открити и в Русия и Украйна. Учените са симулирали виртуални течения, имитиращи средата в плитките морета по онова време. Симулацията е показала, че при удара си в трибрахидиума водните течения се забавят и образуват вихри, които се насочват към ъглите между трисиметричните му крайници. Вероятно това е позволявало на животното да улови и погълне частици храна. „Това е наистина вълнуващо, тъй като досега не е имало надеждно доказателство за хранене с разтворена храна при организми от този период,“ казва Рахман. Той посочва, че възнамерява да използва подобни модели на флуидна динамика, за да разбере как са се хранили и други мистериозни същества от периода едиакарий.
 

 
източник: blitz.bg

 


 
1125222