НОВИНИ


СПИН СЕ ПРЕВРЪЩА В ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ
02.12.2015

Снимка: Wikimedia

Преди само около тридесет години, диагнозата ХИВ беше равносилна на смъртна присъда.
 
Подобренията при медикаментите и в познанията ни за механизмите на ХИВ инфекцията днес я правят сравнително лесно за поддържане хронично заболяване подобно на диабета, хронично-високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания. Хората с ХИВ днес живеят по-дълго, а графиката наскоро публикувана от Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) показва, че в САЩ средната продължителност на живот на заразените с ХИВ значително е нарастнала от 1987 г. насам. [1] За мъжете, средната продължителност на живот се е повишила с 34% от 37,9 години през 1987 г. до 50,8 г. през 2013 г. При жените подобрението е дори още по-значително - средната продължителност на живот е скочила с 41,2% от 35,2 години през 1987 г. до 49,7 години през 2013-та.
 

Средна възраст при смърт от СПИН в САЩ през различните години. Графиката показва разделение според пола, както и общата продължителност на живот на заразените и при двата пола.
Източник: J Xu, CDC

По-добрата продължителност на живот при ХИВ-позитивните пациенти изисква навременно започване на терапевтичните процедури, както и достъп и стриктно следване на дълготрайна терапия и медицински грижи. Както е отбелязано в статия, публикувана миналата година в списанието AIDS, ХИВ-позитивните индивиди, които започват анти-ретровирусна терапия дори при нисък брой CD4 T клетки - индикатор за разстроена имунна система - значително подобряват продължителността на живота си, като едновременно се понижава нивото на вируси и се повишава броят на CD4 T клетките, което е доказателство, че имунната им система се възстановява и може да контролира вирусната инфекция. [2]

Преди две години, в статия за ХИВ инфекцията в The Lancet, група от лекари написаха: "Свързаните със СПИН заболявания вече не са основната заплаха, но са се появили нов набор от усложнения вследствие на инфекцията с ХИВ, в резултат на което СПИН се е превърнал в нещо като ново хронично заболяване, което за много хора трае в продължение на няколко десетилетия от живота им," [3] За хората с ХИВ, основното притеснение се превръщат здравословните проблеми, които се появяват вследствие на имунната недостатъчност или нежеланите ефекти от приема на анти-ретровирусни медикаменти. Това може да включва повишения риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркти, както и някои типове рак и неврологични заболявания.

За инфекция, чиято преживяемост преди не чак толкова време се измерваше в рамките на месеци, сегашните ХИВ позитивни пациенти могат да очакват да доживеят десетилетия, стига да се лекуват правилно. Това изумително подобрение на продължителността на живот е доказателство за напредъка при лечението и поддържането при ХИВ. Това включва откриването и разработката на анти-ретровирусните медикаменти, подобренията при леченията на опортюнистични инфекции и напредъка в познанията ни за патофизиологията на този изумителен вирус.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1125276