НОВИНИ


ЖИЛИТЕ НА ЛИСТАТА МОГАТ ДА НИ ДАДАТ ПО-ДОБРИ БАТЕРИИ
10.04.2017


В последните няколко години има твърде много открития, които обещават по-добри батерии, но повечето от тях изискват екзотични материали или техники, за да работят.
 
Последното такова откритие обаче залага на една от най-разпространените структури в природата – растителният лист. Учени са успели да пресъздадат структурата на жилите на лиса, които осигуряват много ефективно разпределение на хранителни вещества, използвайки порест материал и цинков оксид. Чрез процес на изпаряване, екипът е успял да подреди наночастици от цинков оксид в мрежа с пори с различна големина, която се държи точно като лист – с много ефективен трансфер на материал и минимална необходима енергия.

Когато е приложена към литиевите батерии, тази нова технология не само подобрява процесите на зареждане и разреждане, които влияят пряко на живота на батерията, но и намалява стреса върху самите електроди. Това води до 25% по-голям капацитет, по-бързо зареждане и по-дълъг живот. Същата технология е подобрила ефективността на газов сензор и също така на фотокаталитичен процес, който разгражда химическо съединение, използвайки светлина.

Както при повечето научни пробиви, тук остава едно голямо предизвикателство – как да бъде скалирана технологията до масово производство. Циковият оксид не е екзотичен материал и се среща доста често, но все пак е необходима технология за създаването на мрежите от наночастици в големи количества. Технологията е доста обещаваща, но има твърде много фактори, които определят дали ще я видим след няколко години в батериите за смартфони и лаптопи.


 

 

 
източник: idg.bg

  
770179