НОВИНИ


МАКЛАРЪН ЩЕ ОТПЕЧАТВА ЧАСТИ ЗА БОЛИДА С 3D ПРИНТЕР ДИРЕКТНО НА ПИСТАТА
10.04.2017


За феновете на Формула 1 и Макларън последните няколко години бяха много трудни – шампионската колаборация с Хонда така и не даде шампионски резултати, а сезон 2017 предложи още от същата горчива чаша.
 
Отборът се бори да влезе в точките, докато целта е да печели състезания. За да подобри шансовете си, Макларън въвежда иновация, която все още никой отбор не е опитвал – 3D принтер, който ще произвежда части за болида на самата писта. За да направи това, Макларън ще работи съвместно със специалистите по 3D печат Stratasys, които ще започнат да отпечатват напълно готови за състезание части за болида още от следващото състезание в Бахрейн тази седмица.

Частите включват подсилени с въглеродни влакна найлонови компоненти като скоби за хидравличните маркучи, гъвкави радиокабели, отводи за охлаждане на спирачките и елементи по задното крило. Възможността да бъдат произвеждани подобни части по време на състезателния уикенд ще даде на Макларън повече гъвкавост с тестовете на различни аеродинамични решения и ще помогне за олекотяването на болида. 3D печатът съкращава времето за производство на даден детайл от няколко дни на няколко часа, което в динамичния свят на Формула 1 е голямо предимство.

„Ние непрекъснато модифицираме и подобряваме дизайна на нашия болид, така че, възможността да тестваме нови идеи бързо е от критично значение“, казва Нийл Оутли – шеф на отдела по дизайн и разработка в Макларън. Предстои да видим дали 3D принтерът ще окаже някакво значително влияние върху времената за обиколка и ще помогне на отбора да се бори за по-предни позиции.

uprint_se_plus_solo


 

 

 
източник: idg.bg

  
1035097