НОВИНИ


ГАЛЕРИЯ: 5 УЖАСЯВАЩИ ДЪЛБОКОВОДНИ СЪЗДАНИЯ
18.04.2017


Дълбините на океана крият безспорно най-извънземните и кошмарни създания, същестували на нашата планета.
 
Това не е случайно, на километри дълбочина еволюцията е практически спряла – тези същества не са се променили от милиони години – което дава поглед към това каква е била Земята в младостта си. Отговорът е – ужасяваща. Извинете за повторенията, но никакви научно-фантастични измислици на Ридли Скот не могат да се мерят със сепията вампир или акулата гоблин. С която ще започнем, между другото.

e0chupf5iu1hqfh7begl

5. Акула гоблин

Научно название: Mitsukurina owstoni

Хабитат: Дълбочина 1300 метра около крайбрежието на Мисисипи, Австралия.

Начин на живот:  Освен че е хищник, малко е известно за Акулата гоблин. Издълженият нос показва, че тази дълбоководна риба ловува други по-малки обитатели, които се крият в цепнатини и се заравят в морското дъно.

Любопитен факт: Кожата на тази акула е прозрачна – на снимката виждате вътрешностите на рибата.

 

krvuilvjihk7zgpp7akl

 

4. Гигантски изопод

Научно название: Bathynomus giganteus

Хабитат: Тези странни същества са били открити по крайбрежието на Юкатан, Мексико на дълбочини между 359 и 1050 метра. За щастие не се срещат никъде другаде.

 

Начин на живот: Малките чудовища могат да пораснат на размер от 6 до 35 сантиметра и са морските лешояди – според публикувано през 2003-а проучване, те се хранят предимно с остатъци от риби и медузи.

Любопитен факт: Най-впечатляващото при тези създания е, че те могат да оцелеят без храна до пет години. Когато женските носят поколение, те не се хранят – главно за да избегнат хищници.

fish2

3. Морски дявол

Научно название: Lophiiformes

Хабитат: Живее в Атлантическия окена на дълбочина между 1000 и 3000 метра.

Начин на живот: Морският дявол е една от най-известните дълбоководни риби, увековечени в не една литературна и кино творба. Храни се с всичко, което може да докопа.

Любопитен факт: Както може би сте се досетили, най-интересното около тази риба е биолуминисцентната светлина, която използва, за да привлича жертвите си.

In an undated handout photo, a Vampyroteuthis infernalis, or vampire squid with its retractile feeding filament extended. Marine biologists at the Monterey Bay Aquarium Research Institute in California have discovered that unlike most other cephalopods, the vampire squid feeds on organic debris and not on live prey. (Monterey Bay Aquarium Research Institute via The New York Times) -- NO SALES; FOR EDITORIAL USE ONLY WITH STORY SLUGGED SCI WATCH BY WILLIAM J.BROAD. ALL OTHER USE PROHIBITED. --

2. Сепия вампир

Научно название: Vampyroteuthis infernalis

Хабитат: Тези малки морски вампири се срещат в умерените и тропически зони и могат да живеят на дълбочини до 1200 метра.

Начин на живот: Хранят се с миниатюрни остатъци от други морски обитатели и планктон.

Любопитен факт: Когато са застрашени, сепиите вампири буквално се обръщат наопаки и изпускат биолуминисцентен мукус, който обърква хищниците.

saw3lta2dn4tmawikcyr

1. Мантиева акула

Научно название: Chlamydoselachus anguineus

Хабитат: Срещите с мантиеви акули са изключително редки (слава богу), но когато такива има, те обикновено са около Аветралия.

Любопитни факти: Това безпорно е номер 1 в класацията, с вида си на нещо, обитаващо океаните на далечна планета. Мантиевите акули са наричани живи фосили, точно защото не са се променили много през последните милион години. Създанието има 25 реда зъби, поставени под ъгъл навътре и използва вакуум, за да засмуква жертвите си. Предполагаме, че Стивън Кинг е видял мантиева акула преди да напише известната си творба „Ланголиерите“.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1035102