НОВИНИ


АЙСБЕРГ Е НОВАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ НА НЮФАУНДЛЕНД
22.04.2017


Малък град в Нюфаундленд, Канада, се превърна в неочаквано желана туристическа дестинация след като край бреговете му се появи един от първите айсберги за този сезон. По време на великденските празници магистралата към град Фериленд е била буквално блокирана от огромен брой желаещи да зърнат ледената планина, съобщава CBC News.
 

Районът по крайбрежието на Нюфаундленд и Лабрадор е познат като "Алеята на айсбергите", заради огромния брой ледени блокове, които всяка пролет се спускат от Арктика. В много случаи те могат да бъдат наблюдавани до началото на лятото.

Интересното сега обаче е, че този айсбег изглежда сякаш е заседнал и е много вероятно да остане на едно място, коментира кметът на града Ейдриън Кавана (Adrian Kavanagh) за Canadian Press. Затова и във Фериленд се наблюдава огромен наплив от професионалисти и аматьори фотографи.

Този айсберг е и необичайно голям над повърхността - най-високата му точка е грубо 46 метра. По принцип по-голяма част от масата на айсбергите се намира под вода. 

"Алеята на айсбергите" вече се радва на голям интерес през този сезон, заради стотиците айсберги, забелязани в Атлантическия океан - много повече от обичайното за това време на годината по крайбрежните райони.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
871118