НОВИНИ


NASA РАЗРАБОТВА КОСМИЧЕСКА РИЗНИЦА, КОЯТО ДА ЗАЩИТАВА КОРАБИ И АСТРОНАВТИ
27.04.2017


Рзниците са неразделна част от средновековната история и надеждите на рицарите да избегнат бърза смърт от меч или стрела.
 
Инженери от NASA обаче се надяват да използват подобен материал, с няколко модерни подобрения, за да защитават космическите кораби и астронавтите в недружелюбните извънземни среди. Най-голямото подобрени, което NASA е направила на своята ризница от 21-и век, е начинът, по който тя е произвеждана.

Вместо средновековни ковачи да прекарват седмици блъскайки с чука по нагорещен метал и след това свързвайки всяка част една с друга, тази версия е отпечатана на 3D принтер. Което означава повече, отколкото изглежда на пръв поглед – а именно, че подобни щитове ще могат да се произвеждат на място и според нуждите – било то на Международната космическа станция или по време на дълъг полет до Марс или друга планета. Това не е единственото предимство на космическата ризница – двете страни на приспособлението са проектирани за много специфични и разични употреби. Предната част, която прилича на мозайка от лъскави метални плочки, отразява светлината и служи като пасивен топлинен щит. Другата страна изглежда повече като традиционна ризници – тя е изолиращ материал, който абсорбира топлината.

И докато всичко това е засега само лабораторен експеримент, материалът може да доведе до по-добри скафандри, а също така да защитава различни кораби и всъдеходи от неприветливата околна среда. Той може дори да бъде положен върху извънземен терен, за да осигури подходяща площадка за кацане.

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1035220