НОВИНИ


СКАФАНДРИТЕ НА NASA СА НА ПРИВЪРШВАНЕ
28.04.2017


NASA вече похарчи над 200 милиона долара за разработка на скафандри от следващо поколение, но всички прототипи са на години от реално приложение.
 
Това се оказва по-голям проблем, отколкото можете да предположите, защото, според вътрешната Инспекция на агенцията, NASA скоро може да остане без функционални скафандри за извършване на дейности в открития Космос. Култовите бели скафандри, които виждате по време на космическите разходки на екипажа на Международната космическа станция, са бройки, направени за астронавтите преди 40 години. Експлоатационният им период по документи е 15 години и въпреки че повечето още работят, почти всички имат различни неизправности, което ги прави опасни за употреба.

Някои астронавти докладват за странно горене в очите, когато се намират в скафандър, докато други отчитат, че ръкавиците много лесно се повреждат. Един от най-сериозните инциденти се случи през 2013-а година, когато астронавт почти се задуши по време на космическа разходка, след като охлаждащата система на скафдандъра протече в шлема му. Това е и един от многото скафандри, които NASA не може да поправи и използва отново.

Докладът на Инспекционното звено на NASA показва, че оставащите бройки скафандри може и да не изкарат до планираното пенсиониране на Международната космическа станция през 2024-а година. Следващата генерация, върху която агенцията работи, няма да бъде готова навреме, тъй като средствата за разработка бяха пренасочени в други, по-спешни звена. Всичко това ще се окаже още по-голям проблем, ако станцията получи планирата отсрочка и остане на служба до 2028-а година.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1014264