НОВИНИ


МЕКА СИНТЕТИЧНА РЕТИНА Е БЪДЕЩЕТО НА ОЧНИТЕ ИМПЛАНТИ
06.05.2017


Учените се опитват да имплантират изкуствени ретини при пациенти с различни заболявания, но материалите, които използват са доста твърди и се различават от естествената ретина.
 
Изследователи от Оксфордския университет обаче са разработили синтетична ретина, направена от биоматериали, която се доближава до човешка тъкан. Изследването е публикувано миналия месец в Scientific Reports.

Човешката ретина се намира в задната част на окото – тя улавя светлина и я превръща в електрически сигнали, които подава към мозъка (по аналог със сензорите в дигиталните фотоапарати например). Експериментът е бил воден от 24-годишната Ванеса Рестрепо-Шилд и използва ретина, направена от водни капки и протеини, изграждащи мембраните на клетките. Тези клетки действат като пиксели, които засичат светлина и създават монохромно изображение. То на свой ред може да стимулира невроните в задната част на окото по същия начин, по който това прави нормалната ретина. Изкуственият имплант не съдържа нищо различно от естествени биоразградими материали, което означава, че отхвърлянето на подобен имплант от тялото на пациента е малко вероятно.

Имплантът също така е по-малко инвазивен от аналозите, които извършват дейността на ретината по механичен път. Новата синтетична ретина е тествана засега само в лаборатория, но Рестрепо-Шилд се надява да продължи изследванията и да тества разработката си с истинска жива тъкан. В най-добрия случай след няколко години хората с дегенеративни заболявания на ретината ще имат още една опция да запазят зрението си.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016734