НОВИНИ


ГОВОРИТЕЛИ, ПОКРИТИ С ГРАФЕН, МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО РЕВОЛЮЦИЯ В АУДИО СИСТЕМИТЕ
07.05.2017


Традиционните високоговорители използват вибрираща мембрана, която компресира въздуха, за да създаде звукови вълни.
 
Тази технология се използва от повече от век, но английски  учени от Универсситета в Екстер, може би са намерили начин да подобрят начина на работа на говорителите. Те са елиминирали всички движещи се части в тях, като за целта са използвали графен. Това е здрав, но невероятно лек материал, който е направен от единичен атомен слой от чист въглерод.

Необходима е доста енергия, за да се движи мембраната на говорителите и въздуха около нея. Затова малките говорители в аудио слушалките, захранвани единствено от електрическия сигнал, който протича през кабела, звучат толкова зле. Учените искат да заменят тази несъвършена технология с малък чип, който не съдържа движещи се части, а е покрит с тънък слой графен.

За да възпроизвежда звук, графеновият слой се загрява и изстудява светкавично. Това кара въздуха около него да се разширява и свива, създавайки звукови вълни. Чрез стратегическо контролиране на променливия ток, който протича през графена, учените откриват, че могат да смесват честотите и дори да усилват или изравняват специфични звуци. Това означава, че един ден усилвателите, еквалайзерите и високоговорителите, които съставят домашните стерео системи, могат да бъдат заменени от едно единствено устройство.

Освен замяната на обемистите стерео системи, новата технология може да доведе и до революция в мобилните устройства. Представете си смартфон, който възпроизвежда едновременно звук и изображения благодарение на тънък, невидим слой графен, добавен към горната част на LCD дисплея. Технологията може да подобри и медицинските устройства, които използват ултразвук, тъй като гъвкавостта на графена ще увеличи максимално допира до кожата и по този начин ще усили сигнала.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1011664