НОВИНИ


CORA BALL – ТОПКА, ВДЪХНОВЕНА ОТ КОРАЛИТЕ
09.05.2017


Малък и забележително прост предмет обещава да бъде особено полезен срещу замърсяването на водата на планетата ни с микрофибри.
 
Нарича се Cora Ball и е реализиран чрез 3D принтиране с амбицията да поеме функцията на коралите по филтрирането на световния океан.

Оказва се, че при пране от дрехите се отделят малки влакна, които изтичат в канализацията и оттам попадат в кръговрата на водата в природата. На пръв поглед безобидното пране се оказва сериозен замърсител на планетата.

Микровлакна са намерени в извори, откъдето попадат във водопроводната мрежа и в питейната вода. Намерени са в рибите и други морски твари, защото те са ги погълнали с планктона, с който се хранят. Намерени са в козметични кремове, защото за тях се използва вода от водоснабдителната система.

Cora_Ball_3

 

Влакънца от дрехите, косми, всякакви нишки – те попадат във водата, а оттам и в напитките и храната ни. Проникват в организмите на риби и животни и така също стигат в нашите чинии. Изяждаме ги, без да разберем. Но надали са особено полезни, защото в по-голямата си част са от различни пластмаси.

Cora_Ball_2

Загрижени за последиците от този феномен, експертите от базираната във Върмонт, САЩ, организация Rozalia Project търсят решение. Сещат се за коралите, които филтрират водата в океана. Така стигат до конструкцията на топката, която да се слага в пералните машини. Тя ще обира всички влакна от прането и те няма да стигнат до отточната вода.

Cora Ball е направена от 100% рециклирана и подлежаща отново на рециклиране пластмаса. Изработена е на 3D принтер, но при по-мащабно производство ще се премине към по-традиционни методи.

Кампания на Кикстартер вече е набрала нужните за производството на топката средства. Една топка струва $20 и се очаква да доставките да започнат през юни тази година.

Според авторите на проекта топката улавя 35% от микровлакната. Не е много на пръв поглед, но ако 10% от американските домакинства използват топката в пералните си, това ще значи годишно 35 милиона бутилки чиста вода. В САЩ 60% от дрехите са от изкуствени тъкани. Останалите, дори и да са от естествени материали, съдържат бои, тежки метали, разни химикали. Заслужава си да се уловят тези замърсители, преди да попаднат в световния океан, оттам в корема на рибите, а после директно в чиниите ни.

Видео:

https://ksr-video.imgix.net/projects/2878425/video-764795-h264_high.mp4


 

 

 
източник: idg.bg

  
1036067