НОВИНИ


MIT ПОКАЗА НА МАШИНИ КАК ДА УЧАТ ЕДНА ОТ ДРУГА
10.05.2017


В наши дни има два типични начина да обучите изкуствен интелект – можете да го накарате да го накарате да гледа милиони пъти демонстрация на това, което искате от него или можете да го програмирате директно.
 
Екип инженери от Масачузетския технологичен институт обаче са разработили трета опция, която ще позволи на роботите да прехвърлят умения и знания помежду си.

Системата се нарича C-LEARN и е проектирана да позволи на всеки, независимо от познанията му по програмиране, да даде на робот или AI задача. Вместо да изисква програмиране на ръка или редица повторения, системата приема една единствена демонстрация и основна информация за това как трябва да взаимодейства с обектите в задачата. След това тази информация е споделена с други подобни машини.

Първо, потребителят въвежда пространствените ограничения – как роботът да се протегне и да вземе предмет, например. По този начин роботът няма да счупи или хване неправилно зададения обект. След това, чрез CAD програма, потребителят може да създаде една единствена дигитална демонстрация на задачата за робота. Тази част от системата работи подобно на традиционна инструкция, при която на робота се задават специфични местоположения на движение, през които трябва да мине, а свободата на достигането им се оставя на алгоритъма.

 

Първата машина, която използва системата е Optimus (не Prime) – робот, който обезврежда бомби. Екипът от MIT го е научил да отваря врати, да носи различни предмети и дори да изважда обекти от кутии и буркани. След всичко това, Optimus е успял да предаде всички заучени умения на друг робот в лабораторията на инженерите – небезизвестния Atlas. Дали се приближаваме до Skynet? Едва ли, поне в скоро време. За всеки случай – бъдете внимателни и се грижете за електрониката и машините си – един ден това може да ви спаси живота. В кръга на шегата, разбира се.

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1014270