НОВИНИ


РОБОТИЗИРАН ОЧЕН ХИРУРГ ПРЕМИНА КЛИНИЧНИ ТЕСТОВЕ
10.05.2017


Следващият път, когато легнете под ножа за операция на ретината, острието може да се окаже в кибернетичните ръце на робот.
 
В Оксфордския университет във Великобритания екип учени е разработил революционна хирургична система, която е преминала първия етап на клинични тестове като е извърши операции с точност, непосилна за човешка ръка.

Проблемът при операциите на ретината е свързан с пулса. Хирурзите правят малки разрези в окото, за да стигнат до ретината – мембрана с дебелина 10 микрона, която превръща светлината в електрически импулси, които на свой ред мозъкът интерпретира. При такива нива на точност дори кръвта, която пулсира през ръцете на хирурга, може да отклони острието и операцията да нанесе повече щета, отколкото полза.

Системата на учените от Оксфорд се нарича Robotic Retinal Dissection Device – или съкратено R2D2 (кой казва, че учените нямат чувство за хумор). Тя няма пулс и е много по-прецизна – може да се движи на стъпки от по 10 микрона – десетократно увеличени на точността, в сравнение с най-доброто човешко постижение. Технологията е по-скоро манипулатор, отколкото робот със собствен интелект, защото самата операция все още се извършва от човек, просто той държи джойстик, а не скалпел или лазер.

От 2011-а година досега, с помощта на R2D2 са били извършени 12 операции в контролиран клиничен тест, който сравнява резултатите с конвенционална хирургия. Въпреки че системата не е тотално без недостатъци – при двама от пациентите е имало микрокръвоизливи, а при един – докосване на ретината – резултатите са много по-добри от контролнта група, при която кръвоизливите са били пет с няколко докосвания.

Екипът от Оксфорд вярва, че R2D2 ще може да направи много за пациентите с очни проблеми. Следващата стъпка е да бъде екипирана системата с игли, за да може да инжектира лекарства и други вещества в задната част на окото, без това да носи риск за пациента.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1036060