НОВИНИ


ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ЧЕТЕ И ВЪЗПРОИЗВЕЖДА МИСЛИ
12.05.2017


От дълго време учените си мечтаят за възможността да могат посредством простото сканиране на мозъка да възпроизвеждат онова, което той вижда в момента, но засега успехите им в тази област са повече от пренебрежими.
 
И все пак изглежда, че трима китайски изследователи са открили ключа към проблема. Те са създали специални алгоритми, с помощта на които невронната мрежа успява да разчете истински изображения от ядрено-магнитно-резонансни скенери.

Екипът е захранвал невронни мрежи със сканирани изображения на човешки мозък, направени в момента на наблюдаване на дадена картина, като впоследствие е оставил мрежите да пресъздадат същата тази картина въз основа единствено на въведените данни. Продължителните и упорити опити се оказали повече от успешни, защото системата се е научила отлично да разпознава сканираните воксели (3D пикселни изображения) и е напълно способна да даде точно, изчистено разчитане на наблюдаваното изображение.

Може да видите резултатите по-горе. Единствено новата техника наречена DGMM (Deep Generative Multiview Model) успява да пресъздаде убедително изходния материал (най-горния ред). Всички останали подходи са толкова несъвършени или неточни, че получените резултати са или неясни или напълно погрешни.

Първоначалният етап от изследването е проведен на базата на хора, които наблюдават прости картинки. Предстои не малко работа преди методът да проработи при комплексни изображения, видеа и изобщо да влезе в реална употреба. Все пак той ни дава ясна (и донякъде плашеща) визия за бъдещето, в което ще се научим да пресъздаваме умствените образи. Навярно употребата на някои мозъчно контролирани апарати би ускорила значително целия процес и би помогнала да се разберат механизмите на сънищата или на халюцинациите.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1063350