НОВИНИ


ПИСТОЛЕТ С ПРОМЕНЛИВА СКОРОСТ НА КУРШУМИТЕ НЕ УБИВА
12.05.2017


Последната иновация в несмъртоносните оръжия е специален пистолет, който използва куршуми с променлива скорост, в зависимост от разстоянието, което трябва да изминат.
 
Pogojet е експериментално оръжие, което обещава гъвкави, точни и несмъртоносни изстрели. Ключът към това е .50-калибров куршум, който променя скоростта си, спрямо разстоянието, така че силата, която трябва да достави до мишената, остава константна. Това решение трябва да се справи с проблемите на други системи – например гумените куршуми са смъртоносни от твърде близко разстояние, а неефективни и неточни при по-голяма дистанция.

Разбира се, Pogojet може да бъде смъртоносен – все пак скоростта на мунициите е голяма и ако жертвата бъде уцелена във врата, окото или друга мека част, последиците могат да бъдат фатални. Повишената точност на куршума обаче прави по-лесно прицелването в гърдите и краката, което би трябвало да намали смъртните случаи. За да се постигне това, мунициите използват различно задвижване от конвенционалния барут. Куршумът на Pogojet се ускорява чрез изгарянето на газ. В зависимост от разстоянието, специални отвори могат да освободят част от този газ, за да се онеме от скоростта на куршума.

Крайният резултат е муниция, която има константна кинетична енергия на различно разстояние. Това е в сила за обхват до 100 метра, много повече от сегашните несмъртоносни решения. Споед изобретателя на куршума, Джефри Уайдър, при попадение скоростта е около 300 километра в час, което се изразява в усещане като от ужилване на оса. Не е ясно дали Джефри е тествал собственото си изобретение върху себе си, за да споделя толкова конкретно усещане.

Pogojet може да бъде монтиран и като помощно средство върху други оръжия – например пушки и автомати, за да даде възможност на войниците да опция да не убиват, когато това е възможно. Системата използва лазер, за да определи разстоянието до обекта и настройва куршума според него. Следващата стъпка е конструирането на метална версия на оръжието и тестове, за да бъде одобрено и прието на въоръжение.

pogo-600x273


 

 

 
източник: idg.bg

  
1015784