НОВИНИ


НЕВЕРОЯТНИТЕ ОТКРИТИЯ В АНГКОР ВАТ
10.12.2015


Археолози са направили няколко изненадващи открития в храма Ангкор Ват в Камбоджа. Заровени кули и огромни пясъчни спирали са само част от находките, открити в древния монумент.
 
Храмът е построен през XII век и е бил посветен на бог Вишну. По-късно е превърнат в будистки храм. Новите открития включват огромна конструкция, дълга над един километър, в която имало спираловидни фигури. Намерени са и осем кули, които са били част от фонтан, използван по времето на построяването на храма.
 

Mike Coe

На изображението отгоре се виждат останките от масивната постройка. Снимката е направена чрез лазерна сканираща технология, наречена LiDAR. Така могат да се видят структури, намиращи се под растителността и модерното строителство, което е показано с червен контур.Постройката е направена от пясък. Дълга е 1500 метра и е широка 600 метра, а предназначението и все още не е изяснено.
 

Khmer Archaeology Lidar Consortium, KALC

Изображенията от LiDAR са позволили на учените да видят още много конструкции, включително жилища и басейни, използвани от служителите в храма. Намерени са и нови останки от града Ангкор.

Археолозите съобщават и за осем кули, намиращи се в близост до западната порта на храма.

Till Sonnemann / ETH Zurich

Четири от кулите оформят квадрат и може би са били използвани като носещи греди на фонтан, от който са пиели строителите на Ангкор Ват.


Christophe Pottier

На снимката горе се вижда друга интересна характеристика на храма – сенките, получили се от лъчите на вечерното слънце, изглеждат като централните кули на храма.
 
източник: drevnite.com

 


 
1013625