НОВИНИ


БЕЛГИЙСКИ УЧЕНИ ПРЕВЪРНАХА МРЪСЕН ВЪЗДУХ ВЪВ ВОДОРОДНО ГОРИВО
15.05.2017


За да запази околната среда, човечеството трябва да направи две неща – да намали емисиите на вредни газове и да произвежда повече енергия от „зелени“ източници.
 
И докато много изследователски проекти са опитвали да се справят с тази задача независимо, почти никой не успява да съвмести тези две неща в една технология. Точно това са направили учени от Университета на Антверп и Лювен – те са разработили устройство, което пречиства въздуха и генерира енергия едновременно. Джаджата използва процес, наречен хидрогенна фотокатализа – чрез светлина и добавен катализатор се стартира химична реакция.

Този процес е използван и преди при извличането на водород от вода, както и филтрирането на газови замърсители. Използването на комбинацията от тези две функции обаче е много рядко използвана. Изследователите са създали фотоелектрохимична горивна клетка, което използва слънчева светлина, за да произвежда водород по подобен начин на разделянето на водата на кислород и водород. Устройството има две отделения – разделени от мембрана, която изолира двата процеса. В едното въздухът се пречиства, а в другата се произвежда водород.

Това, което прави машината ефективна, е изборът на катализатор от белгийците. Професор Сами Вербрюген – един от водещите учени в изследването – казва: „В миналото, тези клетки са използвани единствено за извличане на водород от водата. Ние открихме, че е възможно и дори по-ефективно да извличваме водород от замърсен въздух“. Този водород може лесно да бъде съхраняван и използван като гориво. Всичко това звучи като машина-чудо, но екипът бърза да отбележи, че става дума само за доказателство за принципа на действие и системата има нужда от много подобрения, преди да се появи като комерсиален продукт.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1037231